Căsătoria, „de 20 de ori mai importantă pentru fericire decât banii”

1230

Căsătoria este considerată de 20 de ori mai importantă pentru bunăstarea unei persoane decât salariul câștigat și de 13 ori mai importantă decât a avea proprietatea unei locuinţe, conform unui sondaj efectuat de Oficiul Naţional de Statistică din Marea Britanie.

Studiul realizat de ONS se bazează pe intervievarea a 165.000 de persoane care au fost rugate să-și acorde calificative în ceea ce privește nivelul de satisfacţie a vieţii. Rezultatele au relevat că fericirea oamenilor este influenţată mai mult de tipul relaţiei pe care o au cu o persoană de sex opus, decât de salariu sau religie, relatează publicaţia The Daily Telegraph. Aceeași statistică atestă faptul că venirea pe lume a unui copil aproape ca nu are niciun fel de impact asupra fericirii de zi cu zi a unei persoane, dar îi face pe părinţi să se simtă mai „merituoși”.

Pe o scara de la 0 la 10, persoanele căsătorite sunt în medie cu 0,14 puncte mai fericite decât cele care trăiesc în concubinaj, cu 0,3 puncte mai fericite decât persoanele singure și cu 0,4 puncte mai fericite decât persoanele divorţate.

„Căsătoria oferă oamenilor sentimentul de stabilitate şi senzaţia că viaţa lor are sens”, a explicat Dawn Snape, unul dintre autorii studiului. În general, sentimentul de fericire personală este mai pregnant la tineri și la cei mai în vârstă, categoria vârstei mijlocii înregistrând scoruri mai mici. Comentând asupra acestei situaţii, Snape a explicat că „oamenii sunt cei mai fericiţi în perioada tinereţii şi către bătrâneţe. Vârsta de mijloc este mai puţin fericită pentru că atunci apar cele mai mari responsabilităţi.”

Cu toate acestea, un alt studiu a scos la iveală un alt aspect: oamenii care trăiesc în concubinaj se declară mai fericiţi decât cei căsătoriţi. O echipă de cercetători britanici de la Universitatea Cornell a arătat că partenerii necăsătoriţi care locuiesc împreună sunt mai fericiţi și au o stimă de sine mai ridicată decât cei care împart același acoperiș, dar sunt căsătoriţi. Pentru unii, a sta împreună cu persoana iubita poate genera mai puţine obligaţii decât mariajul și poate permite mai multă flexibilitate, autonomie și dezvoltare personală în cuplu”, a declarat Kelly Musick,

În spaţiul occidental, căsătoria tradiţională începe să piardă teren în faţa formelor alternative de constituire a unei familii. „Numărul persoanelor care coabitează se va dubla în următorii 20 de ani. (…) Astfel, este foarte probabil că în cadrul următorului deceniu, cei mai mulţi copii se vor naşte în afara căsătoriei” prognozau, încă din anul 2000, jurnaliștii de la Daily Express, în articolul Spune la revedere căsătoriei. Așteptările lor au fost confirmate de statistici ulterioare. Conform unui raport public, numai în Marea Britanie 30% dintre copiii născuţi au părinţii necăsătoriţi. Probabil, această tendinţă negativă se va accentua, în condiţiile ofensivei tot mai accentuate pentru legalizarea inclusiv a căsătoriei religioase, solicitate de persoanele de același sex.

Și în România, numărul de familii întemeiate este tot mai mic, iar numărul de divorţuri crește de la an la an, după cum arată cifrele Institutului Naţional de Statistică, informează Gândul. Astfel, femeile şi bărbaţii aflaţi între 30 şi 34 de ani au tendinţa de a se decide cel mai ușor pentru divorţ, în condiţiile în care vârsta medie de căsătorie a femeilor este de 27,5 ani. O posibilă explicaţie pentru această tendinţă este oferită de unul dintre psihologii citaţi de Gândul: „Sătule să fie neînţelese de partener, având un job stabil şi o diplomă în buzunar, femeile refuză să-şi mai asume rolul de salariat cu normă întreagă, menajeră în casă şi singura preocupată de educaţia copiilor. Generaţia actuală de femei nu-şi mai doreşte un astfel de bărbat”.

Căsătoria este un pas important spre o viaţă responsabilă. În lipsa asumării tuturor implicaţiilor, căsătoria rămâne o formalitate care nu garantează o formulă a succesului. Aceasta ar putea și explica discrepanţele de ordin statistic.