Concubinajul, din ce în ce mai frecvent

673

Dacă până acum coabitarea sau concubinajul în cazul apariţiei unei sarcini era un tabu, acum este o tendinţă din ce în ce mai întâlnită, în timp ce numărul căsătoriilor din obligaţie scade.

Potrivit statisticilor autorităţilor americane, coabitarea a devenit cea mai bună şi acceptabilă soluţie pentru a da naştere unui copil sau pentru creşterea acestuia în afara căsătoriei. Concepţia de familie, ca fiind acea structură compusă din doi părinţi nu a dispărut, dar a devenit irelevant faptul că aceştia trebuie să fie căsătoriţi, notează hosted.ap.org.

În mod obişnuit, atunci când într-o pereche apărea o sarcină, cei doi erau oarecum obligaţi să se căsătorească, pentru a evita ruşinea lor şi a familiilor, dar în ultimii zece ani, această tendinţă s-a schimbat; căsătoriile din obligaţie au fost înlocuite de coabitarea din obligaţie. Potrivit demografilor care au studiat acest fenomen, stigmatul social în ceea ce priveşte sarcinile în afara căsătoriei tinde să dispară, iar ceea ce primează în prezent este factorul economic.

În România, concubinajul a devenit de asemenea, o alternativă puternică. Numărul celor care aleg să locuiască împreună fără a se căsători este în creştere, în timp ce numărul căsătoriilor descreşte în mod îngrijorător. Printre motivele acestei schimbări de tendinţă se pare că se află lipsa banilor, desconsiderarea importanţei unui angajament legal, dar şi dorinţa de adaptare la modelul occidental, în care concubinajul este preferat. Românii adepţi ai acestui model sunt, în general, persoane cu vârste cuprinse între 22 şi 35 de ani, mai puţin religioase, cu studii superioare. Potrivit recensământului din anul 2002, aproape 1 milion de persoane trăiau în concubinaj. În anul 1993, 15% dintre copii proveneau din cupluri necăsătorite, iar în anul 2001, procentul acestora era de 26%. În acelaşi timp, numărul căsătoriilor a scăzut; în anul 2007, erau consemnate 9 căsătorii la o mie de locuitori, iar în anul 2011, se înregistrau doar 5,4 căsătorii la o mie de locuitori.

Un studiu realizat la Universitatea Cornell pe un eşantion de 1.700 de persoane, care a implicat monitorizarea unor cupluri căsătorite, a unor celibatari şi a unor persoane care trăiesc în concubinaj, a relevat faptul că persoanele căsătorite sunt mai sănătoase, mai fericite, mai longevive, suferă mai rar depresie şi au mai multă încredere în propria persoană.