Statele europene pot expulza imigranţii șomeri după trei luni

14

Legislaţia europeană permite libera circulaţie a cetăţenilor europeni în statele membre UE și oferă dreptul fiecărei ţări să recurgă la măsura expulzării unui imigrant european, dacă acesta nu și-a găsit un loc de muncă timp de trei luni, a precizat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Jonathan Todd, citat de Deutsche Welle.

Afirmaţia vine la câteva zile după ce Marea Britanie a ridicat restricţiile pentru lucrătorii români și bulgari, măsură care a cauzat o serie de discuţii în rândul britanicilor care au crezut că de la 1 ianuarie vor fi „invadaţi" de imigranţii veniţi din cele două ţări.

„Regulile sunt stabilite prin directiva privind libera circulaţie a persoanelor din 2004, ceea ce confirmă faptul că statele membre au posibilitatea de a exclude cetăţenii altui stat membru după trei luni, dacă aceștia nu au un loc de muncă sau mijloace financiare de subzistenţă – lucru care va preveni ca aceștia să devină o povară pentru ţara de destinaţie", a declarat Todd.

Totodată, oficialul a făcut referire și la afirmaţia prim-ministrului britanic, David Cameron, care a declarat pentru BBC că dorește pe viitor limitarea numărului imigranţilor. Todd a subliniat faptul că „libertatea de mișcare a muncitorilor este un principiu fundamental al Uniunii Eurpene", încă de la înfiinţare, dar și al Pieţei Unice. Comisia Europeană (CE) așteaptă reacţiile premierului britanic cu privire la propunerea sa. Todd menţionează însă că pentru a fi efectuate orice modificări ale tratatelor UE, prin care este stabilit și dreptul fundamental privind libera circulaţie a cetăţenilor europeni, sunt necesare negocieri la care să participe toate ţările membre, dar și acordul tuturor statelor UE.

Chiar dacă cifrele publicate de CE arată că fenomenul de imigrare petrecut atât în Marea Britanie, cât și în Germania a adus o serie de beneficii pe plan economic încă din anul 2004, David Cameron consideră că valul de imigranţi poate cauza tensiuni în rândul societăţii britanice. El este de părere că accesul la serviciile gratuite pentru copii ale Serviciului Naţional de Sănătate britanic ar trebui restricţionat pentru imigranţi. Această propunere a fost dur atacată de ministrul de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, care a publicat pe 6 ianuarie un mesaj prin intermediul contului său de pe reţeaua de socializare Twitter în care se întreba: „Dacă Marea Britanie are contribuabilii noștri, nu ar trebui, de asemenea, să le plătească beneficiile? De ce contribuabilii polonezi trebuie să subvenţioneze copiii contribuabililor britanici?"

Înainte ca graniţele Marii Britanii să se deschidă pentru muncitorii din România și Bulgaria, David Cameron a adoptat o serie de măsuri privind imigranţii. Astfel, în decembrie anul trecut, guvernul britanic a decis că, în primele trei luni de la sosirea în ţară, imigranţii care provin din state membre UE nu pot solicita ajutoare sociale, scrie Mediafax. De asemenea, indivizii care nu au un adăpost sau cerșesc vor fi expulzaţi și nu vor mai avea dreptul de a intra pe teritoriul Marii Britanii timp de un an de zile.