Milenialii și căsătoria – o poveste fără happy-end

1653

Pentru un tânăr cu gânduri de căsătorie, peisajul înconjurător nu este foarte încurajator. În Uniunea Europeană, jumătate dintre cuplurile care se căsătoresc ajung să divorţeze, iar cele care încă nu au divorţat nu înseamnă că sunt și fericite. Starea economică a avut și ea un cuvânt greu de spus în această privinţă. Prin urmare, tinerii redefinesc ce înseamnă „pentru totdeauna”.

În ultimul deceniu, atitudinea faţă de căsătorie s-a schimbat radical. Nunţile costă din ce în ce mai mult, însă par să dureze din ce în ce mai puţin. Având în vedere acest dezechilibru, nu este de mirare că tinerii se gândesc la faptul că s-ar putea să nu aibă niciun rost. Pe lângă asta, sunt și mai puţin religioși decât alte generaţii și obișnuiţi să trăiască mai degrabă în tranziţie decât în angajament.

Tehnologie și alegere

Amânarea luării unui angajament nu ţine atât de mult de frică sau de imaturitate, cât de faptul că este vorba de o generaţie crescută în era tehnologiei, copleșită de opţiuni, feedback și constanta frică de a nu pierde experienţe, de a nu fi lăsat pe dinafară sau în urmă. Din acest punct de vedere, pentru această generaţie ar fi mai logic să testeze mai întâi o căsătorie, ca atunci când ar testa un produs foarte scump înainte de a-l cumpăra.

Astăzi, generaţiile de telefoane se schimbă de câte două ori pe an, autoturismele noi „expiră” în doar câţiva ani de zile, nimic nu pare a fi făcut să ţină, așa cum erau obișnuite generaţiile trecute, ci mai degrabă să fie mereu schimbat cu ceva mai bun. Relaţiile nu fac excepţie.

Încercăm să evaluăm partenerii și relaţiile la fel cum evaluăm un produs în care suntem interesaţi să facem o investiţie. Vrem un partener cu opţiuni „all inclusive”, cineva care să ne fie cel mai bun prieten, partener de afaceri, suflet-pereche, de înălţimea x și greutatea y. Putem să ne mulţumim și cu o variantă mai „săracă”, dar temporar.

Cultura promiscuităţii

Deși problema alegerii este caracteristică secolului al XXI-lea, ea își trage rădăcinile din anii de după cel de-al Doilea Război Mondial, când un val de eliberare sexuală a cuprins mai multe ţări, în special Statele Unite și Marea Britanie.

Pe lângă consumul de alcool și droguri, oamenii și-au câștigat „dreptul” de a întreţine relaţii sexuale fără angajamente, pe care şi l-au exercitat aproape cu religiozitate, cu gândul că părinţii lor fuseseră captivi într-o societate conservatoare. Însă, până astăzi, această mentalitate a creat o adevărată cultură a promiscuităţii.

Revoluţia sexuală a avut puterea să ne altereze complet stilul de viaţă. Astăzi, valorile culturale, în special în ţările dezvoltate, promovează promiscuitatea, care capătă un aer glamour prin reclamele care hipersexualizează femeile și filmele romantice de la Hollywood.

Peste 51% dintre cuplurile căsătorite au locuit în concubinaj, iar 55% dintre americani consideră acceptabile sarcinile extramaritale. Prin urmare, numărul căminelor în care sunt prezenţi ambii părinţi a scăzut cu 1,2 milioane, ceea ce înseamnă că 15 milioane de copii, adică unul din trei, trăiește fără tată. Dintre copiii născuţi în afara căsătoriei, 51% ajung să trăiască în sărăcie.

Căsătoria “beta”

Căsătoria ocupă în dezbaterile publice un loc mult mai important astăzi decât în trecut. Iar tinerii visează la alternative în care să obţină cât mai multe beneficii, cu cât mai puţine riscuri. Într-un sondaj realizat pe un eșantion de 1.000 de americani, cu vârste între 18 și 49 de ani, 43% au declarat că ar fi interesaţi de un model de căsnicie „beta”, adică o uniune care poate fi ori formalizată, ori dizolvată după o perioadă de 2 ani.

Alţi 36% cred că licenţele pentru căsătorie ar trebui date pentru perioade de 5, 7, 10 sau 30 de ani, iar după ce expiră fiecare perioadă, „termenii” căsătoriei ar trebui renegociaţi pentru a se decide dacă respectivul contract se prelungeşte sau nu. Aproximativ 21% dintre respondenţi cred că, după 8 ani, partenerii ar trebui să își poată alege alte persoane alături de care să înceapă o nouă relaţie.

În mod surprinzător, 31% dintre cei intervievaţi cred că divorţul ar trebui scos în afara legii, căsătoria fiind o legătură până la moarte. Deși revoluţia sexuală a avut puterea să ne altereze semnificativ stilul de viaţă, nu a avut puterea să altereze și natura noastră esenţială, realitatea a ceea ce suntem ca fiinţe umane și a ceea ce ne face fericiţi. Oamenii continuă să tânjească după relaţii monogame, de lungă durată, însă acum „fac eforturi să prevină eșecul”, scrie Andrew Cherlin, autorul cărţii The Marriage Go-Round.

 

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.