Apă îmbuteliată sau de la robinet?

3086

Vânzarea apei îmbuteliate a luat amploare în ultima vreme şi se dezvoltă pe zi ce trece, fie datorită campaniilor publicitare, fie datorită faptului că apa potabilă de la robinet se pare că este din ce în ce mai poluată. Însă este apa îmbuteliată atât de benefică pe cât se spune?

Recent, Michelle Obama a intrat în Parteneriatul pentru o Americă mai Sănătoasă (PHA), în care, împreună cu câteva organizaţii, promovează consumul de apă şi alte obiceiuri sănătoase. Campania Drink Up, la care ea a participat, încurajează consumul de mai multă apă ca metodă de îmbunătăţire a sănătăţii. „Mi-am dat seama că, dacă dorim să facem un pas înainte pentru ca noi şi familiile noastre să fie mai sănătoase, cel mai bun lucru pe care îl putem face este să bem mai multă apă”, declara Michelle Obama.

Pentru a le aminti tuturor cât de importantă este apa pentru organism, cei de la PHA au pus logoul campaniei Drink Up pe aproape 300 de milioane de baxuri de apă îmbuteliată, pe mai bine de jumătate de miliard de sticle de apă şi pe multe altele, notează whitehouse.gov. Prezenţa lui Michelle Obama în această campanie şi acţiunile pentru promovarea consumului de apă au dus la creşterea cu 3% a vânzărilor apei îmbuteliate printre cei care au auzit sau au văzut materialele promoţionale ale campaniei, potrivit watertechonline.com.

În contextul necesităţii de a bea mai multă apă, se ridică din nou întrebarea: Cât de bună este apa îmbuteliată? Nu e un secret că printre ingredientele acesteia se numără şi substanţe care, în cantităţi mari, sunt nocive, precum clorura de sodiu, sulfatul de magneziu, clorura de calciu, clorura de magneziu, acestea fiind doar câteva exemple, relatează time.com.

Totuşi, „niciunul dintre aceste ingrediente nu provoacă probleme de sănătate; ele se găsesc şi în apa netratată, iar cantităţile prezente în apa îmbuteliată nu reprezintă niciun pericol”, spunea Marion Nestle, de la Universitatea din New York. Multe companii de îmbuteliere a apei susţin că aceasta provine din anumite izvoare sau locuri curate şi necontaminate, iar oamenii o consumă cu încredere. Ceea ce nu ştiu ei însă este că mai bine de 25% din apa îmbuteliată provine de la robinet. Aceasta este tratată, îmbuteliată şi vândută la preţuri destul de mari, potrivit rd.com.

Nici apa de la robinet nu este atât de sigură pe cât ne-am dori. Calitatea ei lasă din ce în ce mai mult de dorit, din cauza nivelului ridicat de clor sau de nitraţi, dar poate fi de asemnea contaminată cu bacterii, microbi şi altele.

Soluţiile la această dilemă, adică de a consuma apă de la robinet sau apă îmbuteliată, ţin de mai mulţi factori, de exemplul bugetul lunar, care se poate diminua considerabil atunci când cumpărăm apă.

Importantă este, ca întotdeauna, informarea. În primul rând, informarea asupra apei de la robinet. Sunt oraşe care au apă de calitate superioară unor ape îmbuteliate. Dacă descoperim că apa are potenţialul de a ne îmbolnăvi, putem apela la o apă îmbuteliată, deşi este nevoie şi aici de informare. Legea 311/2004 reglementează cantităţile admise de minerale în apa de băut. De asemenea, pot fi consultate studii care prezintă pH-ul optim, cantitatea de sodiu sau de magneziu potrivită, urmând ca apa să fie aleasă în funcţie de aceşti parametri.

Varianta cea mai eficientă, deşi costisitoare pe termen scurt, este achiziţionarea unui filtru de apă. Pe termen lung însă, costul unei astfel de investiţii se va amortiza şi va fi mai mic decât în cazul în care am cumpăra apă îmbuteliată. Importantă este, din nou, informarea înaintea alegerii.

Deşi apa este din ce în ce mai nesigură, soluţia nu este să ne speriem în faţa potenţialelor pericole. Până la urmă, un pahar de apă, de oricare ar fi el, este mult mai bun decât deloc. Iar informarea corectă ne poate duce către o soluţie potrivită nevoilor noastre.

DISTRIBUIE: