Papa dorește mobilizarea religiilor în sprijinul familiei tradiţionale

1541

Papa Francisc este din nou liantul dintre diferitele confesiuni creștine și necreștine. Vaticanul a reușit să adune la aceeași masă reprezentanţi ai diferitelor culte religioase pentru a aborda problemele familiilor de astăzi. Cei prezenţi la cea mai recentă conferinţă a Sfântului Scaun au respins voalat, dar la unison adaptările moderne ale familiei, inclusiv homosexualitatea.

Multe se pot spune despre papa Francisc, însă nu că ar fi inconsecvent. Aproape fiecare eveniment în care este implicat Vaticanul constituie o ilustrare a proiectelor pe termen lung pe care suveranul pontif le girează. Cel mai recent exemplu este o conferinţă dedicată exclusiv tematicii căsătoriei.

Evenimentul găzduit de către Vatican a adus la aceeași masă reprezentanţi din 23 de ţări, pentru o abordare interconfesională a problemelor cu care se confruntă familiile. Elementul inedit al evenimentului este participarea a 30 de vorbitori de diferite religii, de la cele necreștine până la cele neoprotestante. Participanţii s-au străduit să argumenteze la unison că frumuseţea căsătoriei dintre bărbat și femeie transcende diferenţele de ordin religios.

Otrava efemerului

În deschiderea Conferinţei Humanum, suveranul pontif a evidenţiat faptul că familia contemporană este în criză. Revoluţia moravurilor a adus multă libertate, dar și devastarea spirituală a multor familii, în special cele mai sărace și mai vulnerabile. Nu întâmplător, declinul familiei poate fi asociat cu creșterea sărăciei și a altor boli sociale, a susţinut papa.

„Copiii au nevoie să crească într-o familie cu mamă și cu tată.” Fără a face referiri explicite la căsătoriile homosexuale, Francisc a solicitat manifestarea unei atenţii sporite, pentru ca nimeni să nu cadă în capcana de a fi „înșelat de noţiuni politice”, în care familia „se bazează pe ideologii sau concepte valabile doar într-o anumită perioadă a istoriei”. În această privinţă, Francisc a accentuat faptul că „familia este familie. Nu poate fi definită prin noţiuni ideologice” și i-a rugat pe cei prezenţi să se asigure că „tinerii nu cedează în faţa otrăvii efemerului”, ci mai degrabă își dezvoltă capacitatea de a căuta iubirea adevărată și durabilă.

Fidel familiei

Cu doar câteva săptămâni în urmă, câţiva dintre cardinalii apropiaţi papei Francisc au surprins prin poziţia adoptată cu ocazia Conciliului Extraordinar asupra Familiei, presa speculând că ar exista o încercare de schimbare a atitudinii faţă de contracepţie, divorţ și homosexualitate. În documentul redactat cu acea ocazie, se menţiona că „persoanele homosexuale au daruri și calităţi de oferit comunităţii creștine”. Grupurile homosexuale salutaseră atunci demersul papei de schimbare a macazului.

Poziţia exprimată acum de către Francisc este tranșantă în favoarea căsătoriei tradiţionale. Pledoaria papei pare să fie în contradicţie cu ceea ce presa a scris în ultimul timp. Atitudinea lui Francisc este cel mai bine înţeleasă atunci când este circumscrisă intenţiilor sale de apropiere a Bisericii Catolice de grupurile homosexuale, fără a diminua cu nimic din importanţa acordată familiei heterosexuale. Cu ocazia Conferinţei Humanum, suveranul pontif a găsit oportunitatea unei clarificări cu privire la poziţia pe care o are pe acest subiect fierbinte.

Reacţii divergente

Comentariile actuale ale papei Francis au fost interpretate de cei din public drept o declaraţie de susţinere fermă a căsătoriei tradiţionale. Russell Moore, președintele Convenţiei Baptiste din Sud, a declarat că „papa Francisc a exprimat clar faptul că relaţia de complementaritate dintre femei și bărbaţi este esenţială pentru căsătorie și nu poate fi modificată de ideologii contemporane”.

O reacţie diferită a avut-o Jeremy Hooper, activist pentru drepturile homosexualilor, care și-a exprimat dezamăgirea generată de discursul papei. „Oamenii îmi spun că acest papă este nou, diferit și mai deschis. Numai că, să vezi, chiar în această dimineaţă a ţinut un discurs despre căsătoria doar dintre un bărbat și o femeie.”

Ulterior, activistul a pus pe Twitter o fotografie cu fiica sa, comentând că, „deoarece Humanum îmi atacă familia, am sărbătorit bucuria de a fi părinte. Din viaţă. Din dragoste.”

Familia estompează diferenţele religioase

Poziţia exprimată de suveranul pontif a fost întărită și de alţi vorbitori, cu convingeri religioase diferite. „Căsătoria poate fi doar între un bărbat și o femeie”, a suţinut Rick Warren, cunoscutul scriitor și pastor al unei megabiserici din California. De aceea, „biserica nu poate tremura în tăcere [cu privire la încercările de redefinire a familiei, n.r.] (…) mizele sunt prea mari”, a susţinut pastorul american. La fel ca și papa Francisc, Warren a subliniat importanţa urmării învăţăturii lui Iisus mai degrabă decât a corectitudinii politice. „O minciună nu devine un adevăr, ce este greșit nu devine corect și răul nu devine bun doar pentru că este popular. Adevărul este adevăr”, a adăugat el.

Practic, asemenea lui Francisc, Warren a susţinut importanţa rezistenţei în faţa tendinţelor actuale în problematica vieţii de familie: „Adevărul nu este decis de un concurs de popularitate.”

Cel mai probabil, divergenţele existente pe problema căsătoriilor homosexuale nu vor înceta. Există chiar premisele unor amplificări ale acestora cu ocazia vizitei pe care suveranul pontif a anunţat că o va face în 2015 în Philadelphia (SUA), prilejuită de organizarea unei întâlniri mondiale pe tema familiei. Există suficient timp până atunci ca militanţii homosexuali să își intensifice presiunea. Deocamdată, constatăm că religii cu orientări diferite au găsit un punct comun care să le permită să stea la aceeași masă.

Foto: Elise Harris (@eharris_it)