Teologi americani: „Căsătoria biblică nu e doar între un bărbat și o femeie”

359

Trei teologi din statul american Iowa au închiriat săptămâna aceasta un spaţiu editorial dintr-un ziar local, în care au susţinut că, în ciuda opiniei populare, Biblia nu definește căsătoria ca fiind doar între un bărbat și o femeie.

 

Editorialul comun a fost semnat de teologii Hector Avalos, Robert R. Cargill și Kenneth Atkinson și publicat în ziarul Des Moines Register. Cei trei bărbaţi predau la Universitatea de Stat din Iowa, Universitatea din Iowa și, respectiv, Universitatea din Iowa de Nord.

„Dezbaterea despre egalitatea în ce privește căsătoria se centrează, chiar dacă uneori discret, pe apelul la Biblie", scriu autorii, citaţi de Huffington Post. „Din păcate, aceste apeluri reflectă adesea o lipsă a cunoștinţelor biblice din partea celor care folosesc o colecţie complexă de texte ca autoritate pentru reglementarea politicilor sociale moderne", au adăugat ei.

Definiţia biblică a căsătoriei poate fi confuză și chiar contradictorie, susţin teologii. Primul aspect la care ei fac referire este problema poligamiei, o practică ce a fost îmbrăţișată de numeroase figuri proeminente, precum Avraam sau David.

Mai mult chiar, Avalos, Cargill și Atkinson afirmă că anumite pasaje biblice menţionează nu doar monogamia tradiţională, ci și castrarea auto-indusă sau celibatul, precum și practica căsătoririi victimei violului cu violatorul.

Iniţiatorul acestui editorial a fost prof. Hector Avalos, care a sugerat teologilor locali să prezinte „un răspuns academic" la afirmaţia că Biblia definește căsătoria ca fiind doar între un bărbat și o femeie, susţinând în schimb că Biblia prezintă căsătoria și în alte moduri.

În ciuda acestei afirmaţii, apologetul catolic Jim Blackburn afirmă pentru Catholic Answers că poziţia Bibliei cu privire la acest subiect nu e deloc obscură, ci foarte clară, încă de la crearea fiinţei umane. „Căsătoria dintre un bărbat și o femeie a fost instituită de Dumnezeu odată cu Adam și Eva. Geneza 2:24 afirmă: «De aceea bărbatul îşi va lăsa tatăl şi mama şi se va uni cu soţia lui, iar ei vor deveni un singur trup»".

De asemenea, după ce în Vechiul Testament standardul lui Dumnezeu în privinţa căsătoriei fusese afectat de preferinţele umane, Iisus a reinstituit același principiu, conform Evangheliei după Matei 19:4-5: „Isus le-a răspuns: «Oare n-aţi citit că de la început Creatorul i-a făcut bărbat şi femeie? Şi apoi a zis: De aceea bărbatul îşi va lăsa tatăl şi mama şi se va uni cu soţia lui, iar cei doi vor deveni un singur trup»".