Oprah către absolvenţii Harvard: nu există eșec! (video)

946

„Am fost atât de onorată de învitaţie, încât am dorit să fac ceva special pentru voi, cum ar fi să vă rog să vă uitaţi sub scaune și acolo să găsiţi diplome de masterat și doctorat.", Așa și-a început Oprah mica prelegere în râsetele și aplauzele absolvenţilor Harvard și ale părinţilor prezenţi la ceremonia de absolvire de anul acesta. Publicul a făcut imediat legătura cu ocaziile foarte mediatizate în care Oprah și-a surprins publicul prezent în studio, la una dintre emisiunile ei, oferindu-le tuturor câte o mașină Mini Cooper.

Însă prezentarea a căpătat brusc o încărcătură emoţională puternică atunci când Oprah le-a mărturisit studenţilor că presiunea pe care o resimţea înaintea discursului a fost cu atât mai mare cu cât ultimul an a fost unul nefericit pentru ea. Volumul uriaș de muncă, stresul și frustrarea pe care le-a resimţit în acest an au fost dublate de rușinea de a se afla pe o linie descendentă a succesului ei public, așa cum, spune ea, începuseră să observe și ziarele. Într-un ton autoironic, Oprah a mărturist că, după ce a primit invitaţia de a vorbi s-a întrebat „Ce aș putea să le spun absolvenţilor de la Harvard, unii dintre cei mai de succes absolvenţi din lume, fix în momentul în care eu am început să nu mai am succes? Așa că m-am dus la duș (era ori asta, ori mă înfigeam direct într-un pachet de biscuiţi Oreo… am ales dușul.) Și în timp ce eram la duș, mi-am amintit un imn vechi, pe care voi poate nu îl știţi. Zice așa ‘încetul cu încetul, când vine dimineaţa‘ (…) Și mi-am amintit versurile imnului: ‘necazurile nu durează pentru totdeauna… Trece și asta…’ Așa că am ieșit din duș și mi-am zis ‘o să rezolv eu lucrurile! Și după ce le rezolv, o să mă duc la Harvard și o să le zic eu!’ și așa am făcut: ‘am răsturnat situaţia la TV!’ Și am reușit asta tocmai pentru că voiam să termin totul în timp ca să pot veni aici să vă vorbesc!”.

Oprah și-a continuat discursul anunţând ceea ce ea a numit „un principiu fundamental în viaţă”: inevitabilitatea eșecului și dezvoltarea care îi urmează dacă este abordat, cu mentalitatea corectă, în ciuda disconfortului pe care îl produce.

„Nu contează cât de sus te înalţi… la un moment dat, tot vei cădea. Pentru că dacă te ocupi cu ceea ce ne ocupăm noi – ridicarea standardelor – dacă te străduiești mereu să mergi mai sus și mai sus, probabilistica spune că, la un moment dat, vei și cădea. Și când se va întâmpla asta, adu-ţi aminte: NU există eșec – eșecul este doar viaţa care încearcă să te tragă în altă direcţie. Sigur, când ești în groapă, arată ca un eșec. Iar (…) când momentul acela vine, e ok să te simţi rău o vreme – dă-ţi timp să plângi ceea ce crezi că ai pierdut – dar apoi, asta e cheia: Învaţă din fiecare greșeală. Fiindcă fiecare experienţă, întâlnire și mai ales greșeală există ca să te înveţe și să te forţeze să devii mai mult tu însuţi. După care, vezi care este cea mai potrivită mutare. Cheia în viaţă este să îţi dezvolţi un GPS intern moral și emoţional care să îţi arate în ce direcţie să o iei.”

Traseul în viaţă al prezentatoarei pare să fie o reclamă bună pentru acest GPS. Născută într-o așezare rurală din Mississippi, Winfrey și-a primit numele „Orpah” după personajul biblic din cartea Rut. Însă oamenilor le venea mai ușor să pronunţe „Oprah”, ceea ce și făceau de multe ori, așa că, până la urmă, acesta i-a rămas numele. Mama ei era doar o adolescentă când a născut-o și lucra ca menajeră. Tatăl ei (miner), s-ar părea, nu intenţionase să stea mai mult de o noapte împreună cu mama prezentatoarei. Așa s-a făcut că Oprah a crescut primii ani din viaţă cu bunica ei, o femeie atât de săracă încât nu avea bani să îi cumpere haine, așa că îi confecţiona unele din sac (motiv pentru care Oprah era deseori ironizată de copii). Ani mai târziu, Oprah avea să povestească recunoscătoare că bunica a fost cea care, prin dragostea și încrederea ei, a ajutat-o să creadă în talentul ei de vorbitor public și să aibă curajul să se dedice învăţăturii, devenind tot mai apreciată în domeniul academic. Oprah nu a studiat însă la Harvard, ci la Universitatea de stat din Tennessee, o instituţie de învăţământ care de mulţi ani avea predominant studenţi și profesori de culoare.

În anul 2008, Oprah a fost invitată să susţină discursul de absolvire în cadrul unei alte universităţi mari: Stanford.