Singura persoană din lume de gen sexual „X”

254

Prin intermediul presei naţionale, România face cunoștinţă zilele acestea cu singura pesoană din lume recunoscută de autorităţi ca având gen sexual nespecificat, sau gen sexual „X".

Este vorba despre Norrie May-Welby, care a ajuns cunoscută în 2010, după ce Australia i-a aprobat cererea de a i se trece în documentele oficiale, că are „gen sexual nespecificat". A fost pentru prima dată în lume când s-a întâmplat așa ceva. Astfel, Norrie May-Welby a devenit prima persoană din lume care să fie recunoscută ca nefiind nici bărbat, nici femeie.

Norrie s-a născut în 1961 în Scoţia, ca bărbat, dar s-a mutat în Australia la șapte ani. Pe când avea 28 de ani s-a supus unei operaţii de schimbare de sex, pentru a deveni femeie. Problema a fost că nu s-a simţit „bine" nici ca femeie, motiv pentru care a rămas blocată între cele două sexe și a hotărât să devină „neutră".

Mai mulţi doctori au declarat în ianuarie 2010 că Norrie este de gen neutru, nici bărbat și nici femeie, din moment ce imaginea psihologică despre sine era blocată undeva la mijloc, și nici hormonii nu mai corespundeau cu nivelele normale nici pentru un bărbat și nici pentru o femeie, iar Norrie rămăsese fără organe sexuale în urma operaţiei de schimbare de sex.

Una dintre cele mai mari griji ale ei a fost să fie catalogată drept femeie, ori bărbat, când nu arată ca niciuna dintre variante și nici fizic nu mai corespunde în niciuna dintre categorii. „Dacă trebuie să arăt documentele de identitate, cu siguranţă nu vreau să am date false acolo. Dacă în pașaport scire că sunt femeie aș putea să fiu reţinută la vamă, dacă cei de acolo compară ce scrie în pașaport cu aspectul meu masculin. Iar dacă pe pașaport scrie că sunt bărbat, din nou există o disonanţă faţă de aspectul meu fizic. Castrarea a avut un efect de feminizare, motiv pentru care felul în care vorbesc și mă mișc este de obicei unul feminin," a explicat Norrie, pentru Huffington Post.

Când a primit pașaportul pe care scria „gen sexual nespecificat", Norrie a fost mai mult decît fericit că statul a putut să îi trateze problema într-o manieră atât de serioasă. Decizia a venit la trei ani după ce ministrul de externe de atunci revenise asupra unei politici noi care permitea oamenilor să aibă pașapoarte pe care să scrie genul sexual „intenţionat", nu cel din naștere. Decizia în cazul lui Norrie a provocat multe controverse, oameni de rând și analiști privind îngrijoraţi către un viitor în care „feminin" și „masculin" nu va mai reprezenta rasa umană.

Spiritele s-au mai liniștit după ce Direcţia de Evidenţă a Persoanelor a publicat o scrisoare prin care a anulat genul neutru în Australia, pe motive că nu are puterea legală de a emite o asemenea „etichetare". Norrie s-a arătat extrem de dezamăgită de noua decizie, luptând în continuare pentru dreptul de a avea un gen neutru: „Sistemul trebuie să vină în întâmpinarea persoanelor pe care le deservește, nu trebuie să ne modificăm noi corpurile pentru a ne mula pe sistem. Aceasta a fost dintotdeauna părerea mea".