Comunicarea care te ajută să reușești

1673

Ştim să comunicăm? „Bineînţeles”, ar răspunde majoritatea oamenilor. Însă impresia acestora nu coincide cu opinia psihologilor şi a experţilor în domeniu şi nici cu statisticile care plasează comunicarea deficitară sau lipsa ei în rândul celor mai frecvente motive de divorţ.

Fiecare cuplu este o lume în sine, în care se îmbină alte două lumi diferite, fiecare cu trecutul, cu obiceiurile ei şi cu multe alte trăsături care o definesc. Stabilirea unor obiceiuri, a unor criterii în ceea ce priveşte comunicarea, nu se produce dintr-odată şi nici nu este atât de simplă pe cât pare. La începutul relaţiei, totul merge ca de la sine, chiar şi comunicarea pare a fi perfectă, însă pe măsură ce timpul trece şi apar conflictele, de altfel naturale, cei doi îşi dau seama că este nevoie de o comunicare cât mai eficientă posibil pentru a face faţă acestora.

Comunicarea nu înseamnă doar exprimarea unor gânduri, idei, opinii, simţăminte. În comunicare nu contează numai „ce”, ci şi „cum”, relatează la-psiholog.ro. Comunicarea este hrana unei relaţii sănătoase, fără de care niciunul nu poate supravieţui.

Iată câteva sfaturi practice pentru a îmbunătăţi comunicarea cu partenerul şi pentru a crea o relaţie mai apropiată, mai intimă, potrivit psychologytoday.com:

1. Vorbiţi despre lucruri mărunte. Deşi poate părea ciudat, nu numai discuţiile „seriose”, profunde, contează şi îi apropie pe cei doi. Chiar şi lucrurile mărunte sau întâmplările care fac parte din viaţa noastră de zi cu zi sunt importante. John Gottman şi Janice Driver au studiat acest aspect pe câteva cupluri şi au descoperit că povestirea, comunicarea întâmplărilor, momentelor mici din viaţa obișnuită au un impact pozitiv mult mai mare asupra cuplurilor decât discuţiile importante. Dacă ţi se pare că partenerul tău este prea indiscret întrebându-te tot felul de detalii despre cum a fost ziua de astăzi, spre exemplu, gândeşte-te că aceasta este o altă metodă prin care îţi arată că îi pasă de tine şi că îl interesează şi pe el/ea lucrurile care te interesează pe tine.

2. Împărtăşiţi experienţe şi momente. În general, oamenii se apropie mai mult unii de alţii din punct de vedere emoţional atunci când au anumite experienţe în comun. Împărtăşirea lor îi va conecta pe cei doi într-un mod unic şi plăcut. De asemenea, se pot împărtăşi momente, sentimente fără a fi nevoie de cuvinte, doar printr-o atingere sau o privire. Acest lucru face parte din „comunicarea” care îmbunătăţeşte relaţia.

3. Ascultă activ şi atent. A asculta nu înseamnă să auzi ceea ce îţi spune partenerul în timp ce tu răsfoieşti ziarul sau faci cu totul altceva. A asculta înseamnă a fi interesat de ceea ce ţi se spune, iar acest lucru trebuie să se citească pe faţa ta. A asculta înseamnă, pe de o parte, a da dovadă că asculţi prin mici intervenţii, cuvinte care să confirme atenţia ta, iar pe de altă parte înseamnă a confirma că înţelegi printr-un limbaj corporal adecvat. Ascultarea de tipul acesta consolidează relaţia unui cuplu.

4. Întreabă. Întrebările au un rol foarte important, pentru că ele demonstrează interesul pe care îl ai faţă de persoana de lângă tine, faţă de simţămintele sau opiniile ei. Însă nu formula întrebări considerând că deja ştii răspunsul, pentru că acestea nu ajută la îmbunătăţirea comunicării.

5. Creaţi un echilibru între cele două verbe. Este foarte important să vorbeşti despre tine, despre ceea ce crezi, ce simţi sau ce ţi s-a întâmplat, dar la fel de important este să şi asculţi, adică să îl laşi şi pe celălalt să vorbească despre el, despre ceea ce crede, ce simte sau ce i s-a întâmplat. Îmbinaţi verbul „a vorbi” cu verbul „a asculta” în aşa fel încât niciunul să nu-l domine pe celălalt.

Comunicarea eficientă este ca „sarea-n bucate”, ingredientul fără de care nu este posibilă o relaţie reuşită şi lungă. Comunicarea este hrana relaţiei şi puntea care uneşte două inimi.