Cum influenţează religia deciziile de divorţ

55

Aproape jumătate dintre americani cred că legislaţia privind divorţul ar trebui înăsprită. În mod special cetăţenii religioși, mai ales protestanţii conservatori, sunt cred că e nevoie de legi mai stricte.Studiul publicat de sociologii de la Universitatea Texas Austin analizează modul în care mentalitatea americanilor faţă de divorţ este influenţată de religie, la 40 de ani de când legislaţia americană a permis despărţirea legală a cuplurilor căsătorite chiar și în absenţa unor dovezi de adulter sau altă faptă reprobabilă. Din studii anterioare, se știa că, în general, cei mai predispuși să considere că legislaţia prezentă este permisivă sunt oamenii cu atitudini conservatoare, persoanele căsătorite, adulţii în vârstă (de peste 60 de ani), albii și cei din medii rurale. Studiul cercetătorilor din Austin, publicat în Journal of Family Issues, a căutat să raspundă la trei întrebări fundamentale legate de rolul religiei în modelarea atitudinii individului faţă de divorţ. Răspunsurile  sunt următoarele.

1. Persoanele afiliate unei biserici, în special cei care s-au identificat ca protestanţi conservatori, sunt mai predispuși decât ateii să considere că legislaţia care vizează divorţul ar trebui să fie mai aspră.

2. Surprinzător, între religioși, atât cei care văd Biblica ca fiind „cuvântul literal al lui Dumnezeu”, cât și cei care o consideră o scriere „inspirată, dar nu literală” au viziuni similare privind divorţul. Respondenţii din ambele categorii sunt de părere că legislaţia privitoare la divorţ este prea permisivă.

3. Cercetătorii au observat, de asemenea, că participarea la serviciile divine ale unei biserici, indiferent de confesiune, este cel mai puternic indicator al persoanelor care cred că e nevoie de o legislaţie mai strictă privind divorţul.

Concluzia principală a studiului este că percepţia generală asupra divorţului nu s-a schimbat fundamental în ultimii 40 de ani în SUA. Nu există nici un sprijin mai mare pentru înăsprirea legilor, nici o relaxare sporită a interesului pentru acest subiect. Cel mai evident rezultat însă este concluzia că participarea la serviciile religioase ale unei biserici are un rol critic în alegerea cuiva de privi divorţul ca pe un lucru de evitat.