Speranţă pentru 10 familii – Proiectul 10 case în 10 zile

334

ADRA România în colaborare cu Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea a inaugurat, în perioada 13-24 februarie, zece locuinţe, în cadrul proiectului „10 case în 10 zile”, care la rândul lui face parte din proiectul „În sfârșit, acasă!”.

ADRA România, în colaborare cu Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, a inaugurat, în perioada 13-24 februarie, zece locuinţe în cadrul proiectului „10 case în 10 zile”, care la rândul lui face parte din proiectul „În sfârșit, acasă!”.

Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România, în colaborare cu Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, a inaugurat în perioada 13-24 februarie 2017 zece locuinţe în cadrul proiectului „10 case în 10 zile”, care la rândul lui face parte din proiectul „In sfârșit, acasă!”. Obiectivul acestora este acela de a îmbunătăţi condiţiile de viaţă pentru familiile în situaţie de sărăcie extremă, prin construirea de locuinţe sociale. Acest proiect se desfășoară în parteneriat cu autorităţile locale și datorită sutelor de voluntari ADRA, a mai bine de 10 primării și 10 unităţi de învăţământ și datorită finanţării din partea mai multor persoane fizice și juridice.

Este o bucurie pentru noi să putem întinde o mână de ajutor, să oferim un sprijin celor în nevoie […], să oferim ajutor dezinteresat, fără să așteptăm ceva în schimb”, a declarat Robert Georgescu, Director Executiv ADRA România. Nici autorităţile locale nu sunt indiferente la ceea ce se întâmplă sub ochii lor și la solidaritatea atâtor oameni, care, indiferent de orientarea religioasă, și-au sacrificat energia și timpul pentru a-și ajuta semenii. Aniel Nedelcu, primarul comunei Borcea, judeţul Călărași, unde pe 13 februarie a fost inaugurată prima casă din cadrul acestui proiect, a declarat: „Multumim ADRA și Bisericii Adventiste pentru ajutorul oferit comunei Borcea. Doresc să vă felicit pentru această iniţiativă. Sper să mai faceţi astfel de fapte bune și pentru alte familii care au nevoie.”

A doua casă a fost inaugurată pe 14 februarie în localitatea Brădeni, judeţul Sibiu. În timp ce în lumea întreagă oamenii își făceau cadouri unii altora cu ocazia Zilei Îndrăgostiţilor, familia Core primea cel mai frumos dar: o casă. „Când i-am întâlnit pentru prima dată, acești oameni erau supăraţi, obosiţi și lipsiţi de orice speranţă. […] Azi, familia Core are o nouă casă, un vis împlinit, o viziune mai optimistă despre viaţă, despre oamenii buni și despre ajutorul care, ei știu sigur, vine de la Dumnezeu”, a declarat Reinhard Suciu, Asistent Manager și Coordonator proiecte ADRA în zona Transilvania de Sud.

Pe 15 februarie a fost inaugurată a treia casă, în localitatea Hășmaș, judeţul Arad. Familia care a beneficiat de această casă, locuia în condiţii deplorabile. Deși a fost ajutată de multe ori cu alimente, atât ADRA ,cât și primăria locală și-au dat seamă că era nevoie de ceva mai mult de atât: de o locuinţă nouă, care urma să le ofere un trai decent.

A patra casă, pentru familia Radac, a fost inaugarată pe 16 februarie, în localitatea Apold, judeţul Mureș. Cei 12 membrii ai familiei au rămas fără casă în urma prăbușirii acesteia din cauza unor alunecări de teren. Au locuit o perioadă în incinta căminului cultural din localitate, însă necesităţile lor erau cu totul altele, motiv pentru care, câteva zeci de voluntari, sub coordonarea lui Reinhard Suciu, Asistent Manager și Coordonator proiecte ADRA Transilvania Sud, au ridicat o casă a cărei valoare depășește 12.000 euro. „Cand au venit alunecările de teren și am văzut că toată osteneala noastră de o viaţă a fost pierdută într-o clipă, am vrut să-mi iau viaţa. Nu aveam nicio soluţie pentru copiii mei. Toate planurile noastre s-au spulberat dintr-odată. […] Ceea ce are acum familia mea nu se compară cu ce aveam înainte. […] Nu am cuvinte să vă mulţumesc”, a declarat Radac Mircea, capul familiei care a beneficiat de această casă.

Povestea destinatarilor celei de-a cincea case este una și mai tristă. Alin George Patape s-a născut și a locuit împreună cu mama sa într-un spaţiu cu condiţii precare, care în trecut era folosit ca un grajd. Ca și în celelalte cazuri, mărinimia și implicarea donatorilor și voluntarilor au întrecut cu mult așteptările tuturor, iar astăzi Alin și mama sa locuiesc într-o casă modestă, dar care le oferă un trai mai comod.

20 februarie, inaugurarea casei pentru familia Călin, in localitatea Insurăţei, judetul Braila. „Pentru mine și familia mea, această casă este a doua viaţă. E o diferenţă de la cer la pământ, cum era înainte și cum este acum. Mulţumesc tuturor celor ce ne-au oferit ajutorul”, a declarat Călin Ion, beneficiar ADRA România.

Cea de-a șaptea casă, inaugurată pe 21 februarie, este pentru familia Velchereanu, din orașul Sărmașu, Mureș. Ca și în cazul altor familii ajutate, casa în care locuiau stătea să cadă din cauza unor alunecări de teren. Cu ajutorul lui Dumnezeu, al autorităţilor locale, al bisericii adventiste din oraș, al voluntarilor și al donatorilor generoși, au ridicat o casă într-un timp relativ scurt. „Am fost implicată în proiectul ADRA În sfârșit acasă prin faptul că sunt învăţătoarea elevilor. Vedeam problemele copiilor în fiecare zi, părinţii erau necăjiţi pentru că nu aveau unde locui. Casa în care locuiau stătea să se dărâme. La început m-am implicat din milă pentru situaţia lor, dar apoi, am început să le simt nevoile”, a declarat prof. Mihaela Balint, voluntar ADRA România.

A opta casă din cadrul acestui proiect a fost construită în comuna Valea Lungă, judeţul Dâmboviţa, pentru familia Mușescu. „Multumim lui Dumnezeu că am ajuns cu bine la finalizarea acestui proiect și ne pregătim și pentru alte proiecte frumoase în care să ajutăm oamenii nevoiași și să transmitem un mesaj de încurajare pentru cei care se află în astfel de situaţii. Proiectul s-a încheiat, însă misiunea noastră continuă, având de făcut case pentru alte familii și să fim o binecuvântare slujind nevoile lor”, a declarat pastorul Laurenţiu Matei, voluntar ADRA România.

Visul familiei Nanu de a avea o casă a devenit realitate pe 23 februarie, a noua casă din cadrul proiectului ADRA. Cei nouă membri ai familiei au locuit timp de zece ani într-o singură cameră, iar acum se bucură de o casă nouă, frumoasă și mai spaţioasă. „Sunt foarte încântat să particip la acest eveniment pentru că am văzut ceea ce ar trebui să se întâmple peste tot, oriunde, în România, în Europa și chiar în toată lumea. În calitate de creștini suntem chemaţi să ne implicăm în societate și să ajutăm oamenii. Iisus a fost foarte clar. Scopul Său a fost de a ajuta oamenii în nevoie: săracii, persoanele private de libertate, cele cu diverse deficienţe, orice categorie de persoane care are nevoie de ajutorul nostru. Biserica va avea un impact semnificativ în societate când exemplul lui Iisus va fi reflectat prin noi, prin fapte bune, prin acţiuni de dragoste și bunătate”, a declarat Mario Brito, Președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea la nivel european.

Pe 24 februarie s-a inaugurat ultima casă din cadrul acestui proiect, în comuna Mircea Vodă, judeţul Constanţa. „Incepând de astăzi, familia Vasile are o altă perspectivă, primind o casă, un loc în care să își poată pleca capul sub un acoperiș, un loc în care să fie feriţi de ger în timpul iernii și de căldură în timpul verii. Prin această construcţie, o familie primește o nouă șansă în viata”, spunea Georgel Pîrlitu, Președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din Muntenia și Dobrogea, cu această ocazie.

La încheierea acestui proiect de succes, Ștefan Tomoiagă, Președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România, rezuma în câteva cuvinte esenţa acestor acţiuni în care se implică atât de mulţi oameni: „Fiecare casă construită reprezintă o mână întinsă pentru cel care se află într-o situaţie disperată. Fiecare cărămidă nu este nimic altceva decât un cuvânt rostit într-o altă formă. Fiecare acoperiș așezat pe o casă reprezintă o mână întinsă pentru cel care este în acea casă.”

Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România face parte din reţeaua ADRA Internaţional, una dintre cele mai răspândite organizaţii neguvernamentale din lume, fiind activă în 139 de ţări și conducându-se după o filosofie care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios. ADRA România urmărește îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru cei în nevoie și investește în potenţialul oamenilor, prin iniţiative de dezvoltare comunitară, axându-se pe cinci direcţii principale: dezvoltare economică, educaţie și sănătate de bază, luptă împotrivă violenţei în familie, asistarea victimelor dezastrelor naturale și asistarea categoriilor sociale defavorizate, sub motto-ul „Schimbă o viaţă și vei schimba lumea”.

Deși proiectul „10 case în 10 zile” s-a finalizat, proiectul „În sfârșit, acasă!” continuă. În momentul de faţă, alte 20 de case în proiecte specifice ADRA România sunt în construcţie. Cei care doresc să se alăture echipei ADRA în aceste proiecte și să se implice, o pot face:

– prin voluntariat;

– prin donaţii financiare în conturile ADRA (cu precizarea numelui beneficiarului);

– prin donaţii materiale (în special materiale de construcţii, uși, obiecte sanitare), dar și

– donând chiar acum direct pe site-ul www.adra.ro/donează, pentru proiectul „În sfârșit, acasă!”