Facebook ne separă, în loc să ne apropie

414

Facebook și Instagram ne ajută să rămânem conectaţi cu familia și prietenii, dar prea mult timp petrecut pe reţelele de socializare poate alimenta sentimente precum singurătatea și invidia, potrivit unui studiu realizat recent la Universitatea din Pittsburgh.

„Prin natura noastră suntem fiinţe sociale, însă viaţa modernă tinde să ne separe în loc să ne aducă împreună. Deși s-ar părea că reţelele de socializare reprezintă oportunităţi pentru a umple acel vid social, cred că acest studiu sugerează că ar putea să nu fie soluţia potrivită”, a comentat unul dintre cercetători, atrăgând atenţia că timpul petrecut de persoanele tinere pe reţelele de socializare, precum Facebook, Instagram, Twitter sau pe Youtube, „poate provoca sentimente de invidie faţă de faptul că celelalte persoane au vieţi mai fericite și mai de succes”.

„Încă nu știm ce a fost mai întâi, utilizarea reţelelor de socializare sau izolarea socială resimţită”, a spus dr. Elizabeth Miller, coautoare a studiului la care au participat 1.787 de persoane cu vârste între 19 și 32 de ani. „Este posibil ca adulţii tineri care s-au simţit iniţial izolaţi din punct de vedere social să fi apelat la social media. Sau s-ar putea ca timpul din ce în ce mai mare petrecut de ei pe reţele să fi dus la sentimentul de izolare faţă de lumea reală. Ar putea, de asemenea, să fie o combinaţie a celor două. Dar chiar dacă izolarea socială a fost prima, se pare că aceasta nu este eliminată prin petrecerea timpului online, chiar și în situaţii presupuse a fi sociale”, a completat aceasta.

Cercetătorii au descoperit că subiecţii care utilizau reţelele de socializare mai mult de două ore pe zi aveau un risc de două ori mai mare de a se simţi izolaţi din punct de vedere social în comparaţie cu cei care petreceau mai puţin de jumătate de oră pe zi. De asemenea, persoanele care vizitau diverse platforme de socializare de peste 58 de ori pe săptămână aveau un risc de aproximativ trei ori mai mare de a manifesta sentimentul de izolare socială în comparaţie cu persoanele care accesau astfel de site-uri mai puţin de nouă ori pe săptămână. „Este important de studiat această chestiune deoarece problemele de sănătate mentală și izolarea socială au atins niveluri de epidemie în rândul adulţilor tineri”, a subliniat Brian A. Primack, cel care a condus studiul.

Nu este pentru prima dată când se ajunge la această concluzie. De exemplu, în anul 2013, o echipă de psihologi de la Universitatea din Michigan a evidenţiat că utilizarea frecventă a Facebookului scade în principal stima de sine, dar mai are și un impact negativ asupra interacţiunilor dintre oameni din viaţa de zi cu zi. Astfel, „la suprafaţă, Facebook satisface nevoia de socializare și astfel interconectarea devine un aspect pozitiv. Dar lucrurile sunt mai complexe de atât și efectele adverse sunt mai importante decât nevoia de la suprafaţă”, a susţinut Ethan Kross, unul dintre psihologii din echipa de studiu.

Până și vizionarea fotografiilor, care ar trebui să genereze plăcere și satisfacţie, poate naște sentimente contradictorii. Astfel, un studiu condus de Universitatea Humboldt şi de Universitatea Tehnică din Darmstadt, Germania, a evidenţiat că vizionarea fotografiilor din vacanţele altora, împreună cu veştile despre relaţiile şi succesul acestora, produc invidie, sentimente de singurătate şi depresie.