De ce rămân unele femei în relaţii abuzive (video)

2673

Privite de dinafară, femeile care rămân în relaţii abuzive par naive până la extrem, prea bune sau oarbe.

Leslie Morgan Steiner, fostă victimă a abuzului domestic susţine însă că motivele pentru care o femeie alege să rămână alături de un bărbat care o abuzează sunt mult mai complexe decât limbajul nenuanţat pe care îl folosesc „observatorii”.

Unele victime sunt pline de speranţă, inimoase și optimiste. Ele cred că soţii lor sunt capabili să se schimbe. Altele nu pleacă de frică să nu pună în pericol viaţa copiilor lor. În cazul lui Steiner, motivul a fost unul și mai puţin evident.

Povestea lui Leslie

Născută în Washington DC, într-o familie bună, Leslie Steiner avea 22 de ani când, după ce a absolvit cursurile la Harvard, s-a mutat în New York pentru a lucra ca redactor șef la o revistă. În New York l-a cunoscut pe Conor, și el absolvent al unei facultăţi din Ivy League, cu un potenţial profesional excelent. S-a îndrăgostit de aerul lui inocent și de sensibilitatea de care dădea dovadă în relaţia lor. Însă acel Conor inocent și sensibil a lovit-o cu capul de perete cu doar 5 zile înainte de nunta lor.

„În ciuda a ceea ce se întâmplase”, povestește Leslie într-o prezentare TED, „eram sigură că vom trăi fericiţi până la adânci bătrâneţi, fiindcă eu îl iubeam și el mă iubea foarte mult. Și îi părea foarte, foarte rău.” Atât de rău încât a bătut-o de două ori și în luna de miere. Treptat, soţul cel iubitor ajunsese să o abuzeze în fiecare săptămână, de cel puţin două ori.

„Eram singura care îl putea salva.”

„De ce am stat? Răspunsul e ușor de dat. Nu știam că abuzează de mine”, a povestit Steiner. Conor avea un trecut extrem de tulbure. El îi povestise soţiei cum tatăl lui l-a abuzat și cum el a fost atât de marcat încât a trebuit să renunţe, pentru o perioadă, la școală. Și că, tocmai de aceea, faptul că absolvise o facultate bună și faptul că avea o carieră bună erau lucruri importante pentru el.

„Nu m-am simţit niciodată ca o soţie bătută”, mărturisea Steiner în prezentare. „În schimb, eram o femeie foarte puternică, îndrăgostită de un bărbat cu probleme foarte mari, iar eu eram singura persoană de pe Pământul ăsta care îl putea ajuta pe Conor să își înfrunte demonii. (…) Putem pleca oricând”, a mai povestit femeia, amintindu-și că a reușit să ia hotărârea de a-și părăsi soţul abia atunci când, după un episod violent, a realizat că acesta ar putea să o omoare.

La ani distanţă de această experienţă traumatizantă, Leslie Steiner recunoaște în istoria ei un tipar pe care, spune ea, îl parcurg cele mai multe victime ale abuzului domestic: bărbatul o seduce pe femeie și o convinge să se căsătorească cu el. Apoi o izolează (de familie, de prieteni, de vecini). Introduce primele ameninţări ale violenţei pentru a „testa terenul”, apoi trece la acţiune. Ultima etapă, spune Steiner, este crima. „Peste 70% dintre crimele domestice se petrec după ce femeia a pus capăt relaţiei, fiindcă atunci abuzatorul nu mai are nimic de pierdut”, a sintetizat Steiner, care a semnat volumul „Crazy Love”, o carte menită să le ajute pe victimele abuzului domestic să rupă tăcerea.