Întâi siguranţă, abia apoi egalitate între sexe

78

    Lupta dintre sexe este mai întâi o luptă pentru supravieţuire. „E nevoie mai întâi ca violenţa împotriva femeilor să înceteze, înainte ca egalitatea să fie atinsă," se arată într-un comunicat ActionAid emis pe 8 martie.    Violenţa împotriva femeilor afectează dezvoltarea pe toate palierele ei, avertizează organizaţia ActionAid. Reprezentanţii organizaţiei spun că, înainte de stabilirea egalităţii între sexe, aşa cum prevede lista Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, alcătuită de ONU, este necesară eradicarea violenţei împotriva femeilor.

    Conform informaţiilor furnizate de raport, în fiecare an 60 de milioane de fete sunt agresate sexual la şcoală, sau în drum spre şcoală. Până la 5% dintre femeile care au raportat poliţiei că au fost violate, au suferit agresiunea în timp ce erau însărcinate. Femeile care au fost victime ale unui abuz sexual sunt de trei ori mai predispuse să contracteze virusul HIV.

    „Dincolo de a fi o violare a drepturilor omului, violenţa împotriva femeilor reprezintă totodată și o barieră fundamentală pentru eradicarea sărăciei și construirea păcii," se explică în raportul „Destined to Fail? How Violence Against Women is Undoing Development", întocmit de organizaţia neguvernamentală ActionAid.

    Autorii raportului evidenţiază faptulcă „violenţa împotriva femeilor nu lovește femeile nu doar la nivel individual, ci și femilile lor, comunităţile și statele. ActionAid subliniază şi impactul pentru economie al perpetuării violenţei asupra femeilor. Reprezentanţii organizaţiei sunt de părere că violenţa asupra femeilor „epuizează resursele publice, subminează capitalul uman și scade productivitatea economică.! Chiar mai mult, ONG-ul atrage atenţia asupra faptului că „și cei mai conservatori (analişti n.r.) estimează că măsurile naţionale de combatere a violenţei împotriva femeilor pot avea costuri de miliarde de dolari."

70% din săracii lumii sunt femei.45 de milioane de fete nu au acces la educaţie.Femeile din ţările sărace cultivă mai mult de 60% din hrana existentă în ţările respective, însă deţin mai puţin de 1% din proprietăţile agricole.La fiecare un minut, o femeie moare în urma unor complicaţii la naștere.

Sursa: ActionAid

    Raportul emis de ActionAid vine în contextul în care cele 192 de ţări membre ale ONU şi-au luat angajamentul să promoveze egalitatea între sexe și afirmarea femeilor. În 2000 ONU a elaborat lista Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM), singura agendă globală de dezvoltare. Lista ODM conţine ţinte precum reducerea sărăciei severe, realizarea accesului la educaţie, reducerea mortalităţii infantile. Termenul limită pentru ealizarea ţintelor este anul 2015.

    Ziua Internaţională a Femeii a fost sărbătorită ieri sub dictonul „Drepturi egale, șanse egale: progres pentru toţi".