Favorizarea extrovertiţilor, „o greșeală” a societăţii de azi

284

Societatea de astăzi nu contenește să îi laude pe extrovertiţi și să declare, implicit, că introvertirea este un handicap. Autoarea americană Susan Cain contestă această filosofie și susţine că introvertirea este un uriaș avantaj social și o caracteristică necesară, extrem de răspândită.

Într-o lume ideală, spune Cain, introveriţii și extrovertiţii se completează unii pe alţii. Autoarea citează exemplul companiei Apple, asociată deseori cu numele lui Steve Jobs (considerat un orator desăvârșit) și mai puţin cu Steve Wozniak, pe care Cain îl numește „un campion al valorii creative a lucrului individual" și care a fost la fel de indispensabil pentru construirea companiei.

Status quo

Într-o întâlnire, persoana care vorbește cel mai mult, care este cea mai carismatică sau care are cea mai asertivă manieră de exprimare este cea pe care grupul o va lua cel mai mult în seamă. Studiile au arătat însă că nu există nicio corelare între a fi cel mai bun vorbitor și a avea cele mai bune idei.

Cain se ferește să laude una dintre părţi în dezavantajul celeilalte, totuși, subliniind importanţa colaborării. În companii, spune ea, se știe că cele mai eficiente echipe sunt cele care combină persoane intorvertite cu persoane extrovertite.

Într-o prezentare pentru TED, autoarea susţine că introvertiţii alcătuiesc, la nivel global o treime, până la o jumătate din populaţia globului.

Introvertirea în atenţia știinţei

Introvertismul sau extrovertismul nu sunt categorii fixe, dar sunt vitale personalităţii noastre. „Tendinţa noastră de a fi introvertiţi sau extrovertiţi este o parte la fel profundă a identităţii noastre, cum este şi genul sexual", spune Susan Cain, autoarea cărţii „Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking".

Introvertirea este diferită de timiditate, pe care Cain o definește ca pe o reţinere de a vorbi public, de teama de a nu fi judecat. Introvertirea ţine de modul în care răspunzi la stimuli, inclusiv la stimulii sociali, susţine autoarea. Extrovertiţii se simt „pe val" atunci când primesc multă stimulare socială, în timp ce introvertiţii sunt în vârful creativităţii lor atunci când sunt singuri, în locuri liniștite. Tocmai de aceea, susţine Cain, cea mai bună cale de a ne folosi la maximum talentele este să ne punem în contextul care ne stimulează cel mai mult.

Din nefericire, cele mai importante instituţii ale societăţii de astăzi – școlile și locurile de muncă – îi favorizează cel mai mult pe extrovertiţi și nevoia lor de stimulare abundentă, crede Cain. Aceasta fiindcă, într-un fel, a fost generată filosofia potrivit căreia „toată creativitatea și toată productivitatea vine în circumstanţe foarte gregare", explică autoarea.

Studiile știinţifice contrazic această idee, spune Cain, oferind informaţia potrivit căreia elevii introvertiţi au note mai bune la școală sau managerii introvertiţi au rezultate mai bune în afaceri.

Revista Time a publicat chiar un top al celor mai mari personalităţi a căror temperamente, extrovertite sau introvertite, le-a ajutat să cucerească şi să modeleze lumea.