Dezorganizarea, cel mai mare „păcat” al femeilor moderne

985

Atunci când au fost rugate să identifice problemele cu care se confruntă, femeile creştine din Statele Unite ale Americii au menţionat cel mai frecvent două „păcate": sunt dezorganizate şi ineficiente.

Un sondaj de opinie realizat de organizaţia Barna, în acest an, a arătat că femeile sunt fericite în biserică şi că au o credinţă matură.

Însă atunci când au fost nevoite să răspundă la întrebări cu privire la viaţa personală, femeile au fost critice în evaluarea lucrurilor care le plac şi a celor cu care au de luptat.

Ce le place şi ce nu le place femeilor la viaţa lor de credinţă

Femeile sunt mulţumite de viaţa lor spirituală şi aproape trei sferturi dintre acestea (73%) declară că viaţa lor de credinţă este caracterizată de bucurie. Această bucurie se explică prin două aspecte. Pe de o parte, nu mai puţin de 72% dintre femei se bucură de faptul că beneficiază de libertate religioasă şi nu se confruntă cu persecuţii. Pe de altă parte, 67% dintre femeile creştine din SUA se simt împlinite în viaţa de credinţă, ca urmare a activităţilor sociale şi religioase la care iau parte.

În ceea ce priveşte aspectele mai puţin plăcute ale vieţii lor de credinţă, femeile sunt mai reţinute în a le identifica. Numai 3% dintre femei declară că simt teamă, îndoială sau confuzie „foarte mare” în ceea ce priveşte credinţa lor.

Ce păcate mărturisesc femeile

În ceea ce priveşte păcatele din viaţa lor, puţine femei au răspuns că se fac vinovate de păcatele „tradiţionale”. Numai 13% afirmă că sunt invidioase şi 8% că se luptă cu un păcat legat de sexualitate. Cu toate acestea, sondaje anterioare (incluse în cartea Dirty girls come clean a autoarei americane Crystal Renaud) au arătat că un sfert din femeile creştine sunt dependente de pornografie, iar 70% dintre acestea nu ar mărturisi niciodată acest lucru.

În schimb, cel mai mare „păcat” de care consideră femeile că se fac vinovate este dezorganizarea (bifat de 50% dintre femei), urmat de ineficienţă (42%) şi mânie (36%). Cu voturi ceva mai puţine s-au clasat egoismul, de care un sfert dintre femei se consideră vinovate, spiritul de ceartă (19%) şi aroganţa (16%).

Cea mai mare dezamăgire a femeilor

Relaţiile cu ceilalţi sunt sursa celor mai multe dezamăgiri cu care se confruntă femeile creştine. Cea mai mare durere o provoacă pierderea unei persoane dragi, cu care se identifică 29% dintre femei. Un sfert dintre femei (25%) au declarat că cea mai mare dezamăgire din viaţa lor a fost provocată de un membru al familiei, soţ sau copil, urmat de divorţ sau de o căsătorie nefericită (9%).

Între dezamăgirile care au afectat un număr mai mic de femei se numără problemele de sănătate (5%), probleme financiare (3%), probleme morale (3%) şi în carieră (2%). Doar 9% dintre femei declară că nu au fost dezamăgite deloc în viaţă.

David Kinnaman, preşedintele Barna Group, a declarat că sondajul de opinie evidenţiază o serie de informaţii valoroase, dar că, personal, are câteva rezerve cu privire la răspunsurile date. El se întrebă dacă acestea sunt, cu adevărat, problemele cu care se confruntă femeile sau dacă nu cumva răspunsurile arată că femeile ezită să îşi recunoască lipsurile, chiar într-un sondaj anonim.

Una dintre posibilele explicaţii pe care le dă Kinnaman o constituie simţământul de vină, resimţit de femei dacă ar recunoaşte că sunt nemulţumite de alte aspecte ale vieţii lor. În opinia sa, femeile ar trebui să manifeste mai multă bunăvoinţă şi compasiune faţă de sine şi faţă de alte femei.