Evanghelicii dezbat rolul femeii în societate

82

O dezbatere surprinzătoare a izbucnit în Statele Unite, anunţă Jonathan Merritt pe blogul RNS. Americanii dezbat rolul femeii în câmpul muncii, iar poziţiile au creat o polemică încinsă.

Săptămâna aceasta, de pildă, guvernatorul statului Mississippi, Phil Bryant, a stârnit controversă cu declaraţia sa făcută pentru Washington Post, potrivit căreia copiii învaţă mai prost la școală, în prezent, în parte, fiindcă femeile au început să lucreze. Statisticile sunt însă mai categorice și îi contrazic ipoteza lui Bryant. Un studiu al Asociaţiei Americane de Psihologie din 2010 a arătat că acei copii ale căror mame nu lurează nu sunt mai predispuși decât copiii cu mamele angajate să aibă mai puţine probleme academice și de comportament.

Dezbaterea antrenează însă numeroase personaje publice atât din spaţiul politic-secular, cât și din sfera religioasă, mai ales evanghelică. Aici se disting mai clar două voci: cea egalitariană, care militează pentru manifestarea egală între bărbaţi și femei a afinităţilor și a personalităţii, și cea tradiţionalistă, care promovează rolurile clasice ale bărbatului și femeii, în care soţul este cel care protejează (mai ales financiar) familia, iar soţia este cea care se îngrijește de nevoile gospodăriei.

Una dintre opiniile citate de Merritt, care se disting în editorialul său, este cea a lui Rachel Held Evans, care recomandă ca, în ciuda promovării femeii la locul de muncă și în administraţia bisericească, credincioșii să aibă grijă să nu marginalizeze mamele casnice.