Femeile din Irak, private de drepturi fundamentale

1533

Drepturile femeilor din Irak sunt încălcate din ce în ce mai des, acestea fiind arestate în mod ilegal, abuzate şi torturate, potrivit Human Rights Watch.

Această organizaţie non-guvernamentală atrage atenţia asupra situaţiei femeilor din Irak, ale căror drepturi nu sunt respectate, într-un raport privind sistemul judiciar irakian. Din raportul Human Rights Watch reiese că în sistemul de justiţie irakian există un grad înalt de corupţie şi de condamnări pe baza declaraţiilor forţate. Mai mult decât atât, se pare că autorităţile consideră abuzurile pe care le comit împotriva femeilor o replică la atacurile pe care acestea le-ar face împotriva lor, notează world.time.com.

Joe Stork, de la Human Rights Watch, spunea în raport că forţele de securitate irakiene acţionează de parcă dacă abuzează şi încalcă drepturile femeilor, Irak ar deveni o ţară mai sigură. Human Rights Watch a inclus în raportul său de 105 pagini declaraţii ale femeilor închise, ale familiile lor, ale avocaţilor şi ale medicilor care lucrează acolo şi au ajuns la concluzia că acestea sunt la închisoare pe nedrept. De asemenea, majoritatea dintre ele au declarat că în timpul interogatoriului au fost bătute, violate, abuzate, atârnate cu capul în jos şi au primit şocuri electrice.

Multe femei sunt închise timp de luni de zile sau chiar ani, fără a avea dreptul măcar la o judecată legală. În prezent, mai bine de 4.200 de femei, majoritatea sunite, sunt încarcerate. Un purtător de cuvânt de la Ministerul Drepturilor Omului a declarat pentru Reuters că situaţia despre care se vorbeşte în raportul Human Rights Watch este exagerat, însă a recunoscut că există câteodată „comportamente ilegale", denunţate chiar de propriul minister.