Macedonia a introdus castrarea chimică a pedofililor

31

Parlamentul macedonean își menţine fermă hotărârea de a lua atitudine fermă împotriva agresorilor sexuali, votând în majoritate o lege care să implementeze castrarea chimică a pedofililor și care să crească pedepsele în cazul acestor infracţiuni. Macedonia este prima ţară din Balcani care ia o asemenea decizie.

Astfel, parlamentarii de la Skopje au votat miercuri pentru pedepse pentru pedofili, cea maximă fiind închisoarea pe viaţă. Mai exact, pedofilii pot alege între închisoare pe viaţă sau mai multe condamnări de durată mai scurtă, însoţite de castrare chimică. Recidiviştii vor fi supuşi automat acestei proceduri. „Dacă această măsură protejează măcar un copil, atunci și-a atins scopul", a declarat Spiro Ristovski, ministrul Protecţiei sociale din Macedonia.

Tratamentul care reduce dorinţa sexuală presupune administrarea de substanţe hormonale, un procedeu ce poate fi efectuat în unităţi medicale specializate, la interval de șase luni după ispășirea pedepsei cu închisoarea.

Macedonia este și prima ţară din balcani care a întocmit și făcut public un registru naţional al pedofililor, încă din 2012, în care se regăsesc date despre 139 de pedofili și care poate fi accesat online la www.registarnapedofili.mk. Cele mai recente statistici oficiale arată că în perioada 2004-2009, 231 de persoane au fost condamnate pentru pedofilie, arată Balkan Insight.

Regiunea Balcanilor a înregistrat o creștere a cazurilor de abuz sexual asupra minorilor și de trafic de minori.

Castrarea chimică este permisă în alte ţări, cum ar fi Coreea de Sud, Danemarca, Republica Cehă, Polonia, Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia și Republica Moldova.