Cum poţi avea o credinţă mai vie

636

Semnele par a indica faptul că lumea noastră trăieşte o criză de credinţă. Credincioşii activi se plâng de apatie, credincioşii mai puţin familiarizaţi nu ştiu la ce să se aştepte şi cum să măsoare credinţa vie. Şi pentru unii şi pentru alţii, Dumnezeu pare departe. Totul poate fi un demers plăcut şi de dorit dacă se urmează câţiva paşi.

Pentru cei care nu (mai) ştiu să se roage, primul pas poate fi citirea unei rugăciuni din Biblie, precum psalmii, sugerează pastorul britanic James Dwyer. Sfatul său este să alegem un psalm pe care să I-l spunem lui Dumnezeu, după care să aşteptăm un răspuns de la El.

Apoi, credinţa poate să fie înviorată prin petrecerea unui timp alături de asemenea ţie, o biserică cunoscută sau un loc în care se discută lucruri spirituale. Nici măcar cei care se simt departe de Dumnezeu nu sunt singuri, prin urmare ei pot găsi pe cineva care simte acelaşi lucru, explică Dwyer.

De asemenea, cine simte că trebuie să o ia de la început, poate începe un studiu biblic sau poate citi câteva materiale motivaţionale spirituale, care să însoţească studiul, sfătuieşte Kelli Mahoney, scriitoare creştină pentru tineri.

Totodată, găsirea unui partener cu care să vorbeşti despre ceea ce citeşti sau descoperi în Biblie sau prin rugăciune are potenţialul de a schimba atitudinea noastră. A vorbi cu alţii despre credinţa ta este un exerciţiu benefic, care te încurajează, dar care te şi motivează să cunoşti şi să trăieşti mai mult.

Probabil, cel mai eficient pas în a avea o credinţă vie este a acţiona pentru cei din jur, a-i ajuta, sub orice formă. A ajuta la teme un copil care nu-şi permite un meditator, a face curăţenie într-un parc, a face cumpărături pentru un vecin care nu poate ieşi din casă sunt numai câteva sugestii de ajutor dezinteresat care pot schimba radical viaţa de credinţă şi care ne pot face să ne simţim mai aproape de Dumnezeu, explică Mahoney.