Jimmy Carter şi lupta pentru drepturile femeilor

133

Fostul preşedinte american, Jimmy Carter, va lansa o nouă carte în care vorbeşte despre necesitatea morală de a respecta drepturile femeilor.

Carter a scris mai bine de 12 cărţi pe diferite teme, iar acum este pe punctul de a publica A Call to Action, în care vorbeşte despre importanţa drepturilor femeilor şi egalitatea acestora cu bărbaţii. Mai mult decât atât, el argumentează că felul în care sunt tratate femeile nu se justifică cu texte sau învăţături religioase, notează npr.org.

Deşi unii folosesc Biblia şi anumite texte izolate pentru a demonstra inferioritatea femeilor, lucru pe care îl preferă şi îl susţin, Carter subliniază faptul că apostolul Pavel spune că între soţi trebuie să existe respect reciproc, iar soţul trebuie să-şi iubească soţia aşa cum a iubit Christos biserica. Cei care caută texte şi dovezi biblice pentru a-şi întări poziţia de superioritate faţă de femei, cred că acest lucru le dă dreptul de a le trata ca atare.

În sensul acesta, el i-a adresat papei Francisc o scrisoare referitoare la statutul şi poziţia femeii în biserică. Acesta i-a răspuns că într-adevăr este nevoie de schimbări pentru ca femeia să aibă un rol mai important în biserică, dar mai sunt anumite obstacole de depăşit pentru aceasta.

În cartea sa, el vorbeşte şi despre sclavia modernă, menţionând faptul că în prezent există mai mulţi sclavi, sub diferite forme, decât în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, potrivit U.S. State Department. De asemenea, această sclavie şi traficul de fiinţe umane generează anual mai bine de 32 de miliarde de dolari.

Cartea A Call to Action concluzionează cu un „wish list” de schimbări pe care speră să le provoace prin această carte, deoarece el crede că majoritatea problemelor cu care se confruntă societatea de astăzi se pot rezolva prin educaţie.

Foto: US National Archives