Microsoft a spionat contul Hotmail al unui blogger

143

Microsoft a recunoscut că a spionat contul Hotmail al unui blogger, în cadrul unei investigaţii despre scurgerea de informaţii referitoare la Windows 8.

Ieri, 20 martie, Microsoft a făcut public faptul că a spionat email-urile unui blogger, deoarece era suspectat ca fiind cel care a scurs informaţii despre Windows 8. John Frank, de la Microsoft, a declarat că cercetarea este legală din punct de vedere tehnic, dar că pe viitor vor consulta un consiliu extern, notează BBC.

Cercetarea întreprinsă de către autorităţile americane îl are în vedere pe Alex Kibalko, de origine rus, fost angajat al Microsoft. În anul 2012, Microsoft a aflat că acest blogger, care a fost păstrat în anonimat, a publicat în bloggul său câteva informaţii despre sistemul de operare Windows 8, care încă nu fusese lansat.

Pentru a afla sursa şi numele celui care scurgea informaţiile, Microsoft a spionat conturile bloggerului. Potrivit companiei, aceste măsuri au fost legale, deoarece în termenii de utilizare ai Microsoft este specificat faptul că poate avea acces la „Serviciile de Comunicare”, în care sunt incluse email-urile, chat-urile, forum-urile şi alte mijloace de comunicare.

Însă acest caz a adus din nou în atenţia publicului problema confidenţialităţii şi a violării ei de către companiile de tehnologie, lucru care nu mai e o noutate. Anul trecut, cel mai utilizat motor de căutare pe internet, Google, a fost nevoit să plătească o amendă de 7 milioane de dolari, deoarece, aşa cum se desprinde din investigaţiile autorităţilor americane, între 2008 şi 2010, maşinile Google Street View au colectat parole şi alte informaţii confidenţiale, cu ajutorul reţelelor wireless din locuinţe. Compania a declarat atunci că softul care făcea capturi a colectat din greşeală informaţii referitoare la utilizatori.