Educaţia copiilor, scrisă în ADN-ul părinţilor

543

Te gândești la copilăria ta și te temi să nu te transformi în vreunul dintre părinţii tăi, atunci când va trebui să-ţi educi propriul copil? Un nou studiu a prezentat cele mai convingătoare dovezi că ai de ce să te temi. Se pare că moștenirea genetică are un rol semnificativ în educaţia copiilor.

Studiul, realizat de doi psihologi de la Universitatea de Stat Michigan și publicat în jurnalul Psychological Bulletin, a avut rolul de a găsi „originile” care stau la baza educaţiei și a-i înţelege astfel mai bine influenţa în modelarea adulţilor de mâine.

Studiul combate teoria populară conform căreia educaţia pe care părinţii o fac copiilor este strict o consecinţă a felului în care ei înșiși au fost educaţi de către părinţii lor. În timp ce factorii de mediu au și ei un rol important în dezvoltarea propriilor tehnici de creștere a copilului, la fel au și factorii înscriși în ADN, a declarat Alexandra Burt, profesor de psihologie și coautor al studiului.

Cercetătorii au realizat o metaanaliză a 56 de studii realizate pe tot globul, cu privire la factorii care influenţează felul în care părinţii aleg să își educe copiii. Analiza a implicat mai mult de 20.000 de familii din Australia, până în Japonia și Statele Unite și i-a adus pe cercetători la concluzia că moștenirea genetică este responsabilă de 23% până la 40% din „căldura, controlul și negativitatea pe care o afișează părinţii faţă de copii”, citează Science Daily.

„Însă nu este clar dacă genele influenţează direct comportamentul părintelui, sau indirect, prin personalitatea sa, de exemplu”, a declarat Khlar.

În final, cercetătorii au conchis că există mai mulţi factori care influenţează metodele de creștere a copilului: „Părinţii au experienţele proprii de când erau copii, au personalităţile lor și mai au și moștenirea genetică. Iar pe deasupra, metodele educative vin și ca răspunsuri la comportamentul copilului și etapa sa de dezvoltare”, scrie Medical Daily.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.