S-a descoperit cauza obiectivării sexuale a femeilor

2808

Cercetătorii cred că au găsit o explicaţie credibilă pentru perceperea unor femei mai mult ca „obiecte" decât ca fiinţe. Totul porneşte din felul în care creierul „vede" oamenii.

Studiul publicat în European Journal of Social Psychology arată că oamenii văd lucrurile şi persoanele din jurul lor ori în ansamblu, ori ca pe părţi ale unui întreg. Iar potrivit cercetătorilor, perceperea imaginii unei femei se face printr-un proces cognitiv local, prin intermediul căruia este percepută o sumă de părţi. Pe de altă parte, perceperea imaginii unui bărbat se face prin intermediul unui proces cognitiv global, care ne determină să vedem persoana ca un întreg.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au făcut o serie de experimente. Mai multe persoane, bărbaţi şi femei, au fost puşi să se uite la o serie de fotografii cu oameni obişnuiţi, fotografiaţi frontal şi îmbrăcaţi în haine normale. După aceea s-au uitat la o altă serie de fotografii în care apăreau doar părţi sexuale din corpurile celor din prima serie şi au fost rugaţi să spună ce persoane recunosc. Rezultatele au fost consistente atât în rândul bărbaţilor cât şi a femeilor, părţile sexuale ale femeilor fiind cele recunoscute cel mai uşor.

Faţă în faţă cu o femeie creierul face apel la un proces cognitiv local, şi nu global. Aşa îşi explică specialiştii motivul pentru care femeile sunt adesea obiectivate sexual. Rezultatele arată însă că acelaşi mod de percepere se aplică atât creierului bărbaţilor cât şi al femeilor.

„Asta s-ar putea întâmpla însă din motive diferite”, explică Sarah Gervais, profesor de psihologie la Universitatea din Nebraska. Motivul bărbaţilor poate fi pus pe seama interesului lor pentru o potenţială parteneră, în timp ce femeile au mereu tendinţa de a se compara între ele, relatează Daily Mail.