VIDEO: Care este legătura dintre ştiinţă, Twitter şi gripă?

69

Mai mulţi cercetători de la Universitatea Rochester din New York încearcă să găsească o cale prin care să folosească reţeaua de socializare Twitter pentru a prezice cu acurateţe momentul în care oamenii se vor îmbolnăvi de gripă.

Cercetătorii încearcă de ani de zile să găsească metode prin care se pot ajuta de tehnologie şi de calculatoare pentru a prezice momentul unei epidemii. Metoda dezvoltată de cercetătorii conduşi de Adam Sadilek nu este un model lipsit de probleme. Deşi poate să distingă între comentarii de genul „Mi-e rău" şi „Mi-e rău de atâta trafic", nu poate să elimine comentariile mincinoase, inventate, sau care prezintă o simptomatologie inexactă. De asemenea, sistemul ia în calcul doar contactul local cu persoane răcite, care nu este singura cale de a contracta un virus.

Analizând 4,4 milioane de mesaje cu date GPS de la 630.000 de utilizatori Twitter din New York, echipa de cercetători a creat o hartă cu oamenii care nu se simt bine. Apoi au creat un videoclip în care cartografiază răspândirea bolii în oraş, pe durata unei zile. Pe baza acestor date, echipa ar putea să prezică cu 90% acurateţe, momentul în care un individ se va îmbolnăvi, cu 8 zile înainte de instalarea simptomelor.