Femeile sunt victimele romanelor de dragoste

493

Publicaţia medicală britanică Journal of Family Planning and Reproductive Health Care a lansat o dezbatere cu privire la riscul și pericolele ridicate de lectura romanelor de dragoste.

Reţeta scenariului e simplă: el musculos și viril, ea inocentă și frumoasă ca o păpușă, dragoste la prima vedere, intrigi, tensiuni și deznodământ intim. Deși o reţetă din secolul 18, încă vinde și astăzi mii de titluri. Conform argumentelor din publicaţia medicală, romanele de dragoste reprezintă o ameninţare invizibilă la adresa sexualităţii și sănătăţii emoţionale a femeilor. Relaţii sexuale, găsirea dragostei adevărate, succesul unei relaţii, raportarea faţă de copii și aducerea lor pe lume toate se regăsesc în romanele de dragoste, dar nu în coordonatele cele mai sigure.

„Ce vedem noi în cabinetele de consiliere sunt oameni consiliaţi de scenariști de telenovele și nu de Asociaţia de Planificare Familială. Dacă cititoarele încep să creadă oferta din romanele de dragoste, nu vor face altceva decât să se îngrijoreze”, spune autoarea Susan Quilliam, consilier pe probleme relaţionale. „Uneori cel mai atent și mai înţelept gest pe care-l putem face pentru clienţii noștri este acela de a-i încuraja să pună cartea jos și să privească realitatea.”

Quilliam remarcă faptul că acum personajele nu mai sunt doar el-virilul și ea-feciorelnica, ci și mame single, bărbaţi sensibili, personaje cu probleme, vicii, dizabilităţi, victime ale unor abuzuri, altfel spus oameni din viaţa reală. Cu toate acestea cărţile eșuează mizerabil atunci când se ajunge la problema plăcerii sexuale sau a succesului unei relaţii.

„Vrem să le avertizăm pe femei să fie conștiente de propriile lor dorinţe și nu doar de nevoia de a fi „trezite”. Vrem să le asigurăm pe femei că prima lor experienţă sexuală s-ar putea să nu fie deloc cea mai mare plăcere și că e posibil să nu ajungă la orgasm … iar valoarea lor ca persoane nu este invalidată de lipsa acestor lucruri, care pot fi compensate substanţial cu afecţiune și cu umor de calitate. Vrem să avertizăm și cu privire la aducerea nesăbuită pe lume a copiilor, doar ca dovezi ale cimentării unei relaţii.”

Conform unor statistici citate de Quilliam jumătate din producţiile de ficţiune sunt romanele de dragoste, iar unele fane citesc până la 30 de titluri pe lună.