Fetiţele: avortate în India, vândute ca „soţii” în Azerbaidjan

401

Femeile din India sunt dispuse să avorteze dacă află că viitorul copil va fi de sex feminin. Fetele sunt considerate o povară financiară, iar familiile preferă să aibă băieţi. Nici fetele din Azerbaidjan nu au o soartă mai bună, fiind vândute ca „soţii" de către familiile lor, uneori la vârste mici, de până la 12 ani.

India are cu 7 milioane de fete cu vârste sub 7 ani mai puţine decât băieţii de aceeaşi vârstă. Cauza fenomenului este presiunea din partea familiilor pentru ca femeile să nască băieţi. Din acest motiv, multe femei avortează fetele.

Un studiu citat de publicaţia The Lancet estimează că numărul fetelor avortate în India, în ultimele 3 decenii, este de 12.000.000. Cercetătorii susţin că avortarea fetelor este mai probabilă în cazul femeilor care au o stare socială mai bună şi un nivel de educaţie mai ridicat, întrucât acestea îşi permit să facă teste pentru a stabili sexul fătului şi, totodată, îşi permit costurile unui avort.

„Avortul selectiv al fetuşilor de sex feminin, de obicei după naşterea unei fete, a crescut în India pe parcursul ultimelor decade şi a contribuit la extinderea dezechilibrului în ce priveşte raportul dintre fete şi băieţi", a declarat profesorul Prabhat Jha, de la Universitatea din Toronto.

Anual, 600.000 de fete sunt avortate de către familiile care îşi doresc băieţi. În India, fetele sunt considerate o povară financiară, notează christian.org.uk.

Studiul dovedeşte ineficienţa unei legi din 1996, prin care au fost interzise testele medicale pentru determinarea sexului fătului. Legea a urmărit să stopeze fenomenul „feticidului feminin" însă, după cum indică rezultatele studiului, lucrurile au rămas neschimbate.

Familiile care au avut deja o fată se numără printre cele care sunt cele mai dispuse să renunţe la o sarcină ulterioară, în cazul în care află că urmează să aibă încă o fetiţă. Avortarea unui făt doar pentru că este de sex feminin este gest condamnat de societatea occidentală însă, în India, este considerat un gest care „are sens din punct de vedere economic", susţine jurnalista Kishwar Desai.

Studiul pe bazează pe rezultatele recensământului din 2011 şi pe datele demografice anterioare.

Fetele din Azerbaidjan se află într-o situaţie dificilă, fiind obligate, în unele cazuri, să se căsătorească înainte de împlinirea vârstei legale pentru căsătorie. Deşi legea cere ca o fată să împlinească 17 ani pentru a avea dreptul la căsătorie, multe fete devin victimele căsătoriilor aranjate. Unele ajung să se căsătorească încă de la vârsta de 12 ani, informează rferl.org.

Una dintre cauzele căsătoriilor aranjate este sărăcia. Multe familii preferă să îşi mărite fetele pentru că nu au veniturile necesare pentru a le susţine mai mult timp. Autorităţile susţin însă că aceste căsătorii aranjate sunt, uneori, un paravan pentru trafic de persoane în vederea exploatării sexuale. Au fost cazuri când părinţii şi-au vândut fetele. Departamentul de Stat american a prezentat, în 2010, un raport în care a atras atenţia că Azerbaidjanul este o sursă pentru traficul cu fete şi copii în vederea exploatării sexuale, aceştia fiind vânduţi pe pieţele din Rusia, Turcia, Emiratele Arabe Unite şi Iran.

Liderii musulmani din Azerbaidjan sunt indicaţi printre cei care contribuie la accentuarea acestui fenomen prin faptul că, unii dintre ei, acceptă să îndeplinească ceremonii religioase de căsătorie pentru fetele care nu au împlinit încă vârsta legală de căsătorie. Sumele obţinute de clericii musulmani pentru o astfel de ceremonie ajung până la 600 de dolari.

(Foto: orchestroscopy.blogspot.com)