Ziua Internaţională fără Tutun – 3 moduri de a salva vieţi

356

Astăzi este Ziua Internaţională fără Tutun. Niciun alt produs consumat de oameni nu produce atâtea decese precum tutunul. Fiecare nouă fumători care vor muri anul acesta din pricina tutunului atrag după ei în mormânt și un nefumător, victimă a fumatului pasiv.

Cu ocazia zilei de 31 mai Organizaţia Mondială a Sănătăţii celebrează succesul Convenţiei Cadru pentru Controlul Tutunului în lupta împotriva fumatului. Adoptată în 2003 și implementată începând cu 2005, convenţia cadru a atras susţinerea din partea a 172 de ţări și a Uniunii Europene. Între măsurile convenţiei se numără: protejarea oamenilor de fumul ţigărilor, interdicţia vânzării și publicităţii produselor din tutun pentru minori, avertizarea asupra riscului pe faţa pachetelor de ţigări, creșterea taxelor pentru produsele din tutun. Și anul acesta OMS se implică punând la dispoziţia celor interesaţi, guverne, societate civilă, cetăţeni informaţii, pliante, postere, clipuri, statistici. Puteţi descărca aici pliantul în limbile engleză, franceză și spaniolă.

În același timp OMS recunoaște provocările care rămân la orizont în lupta acestui flagel. „Succesul ultim al demersului împotriva industriei tutunului depinde de gradul de implicare al părţilor în împlinirea obligaţiilor asumate", spune directorul general OMS Dr. Margaret Chan. Sunt câteva ţări care au luat sau au în plan adoptarea unor măsuri excepţionale în combaterea tutunului. În 2006 Iranul a interzis orice publicitate la produsele din tutun. În 2008 Mauritius a fost prima ţară africană care a impus ca pe pachete să fie poze reale cu efectele fumatului, și nu doar cuvinte. În Sri Lanka taxele pe ţigări se ridică la 73% din preţul de raft. Uruguay dorește ca spaţiul destinat avertizării pe pachete să ocupe 80% din suprafaţa acestora. Australia dorește ca toate produsele de tutun să fie ambalate în hârtie simplă, fără branduri, culori și alte efecte vizuale.

Tutunul este unul dintre cei mai importanţi factori care contribuie la epidemia unor boli netransmisibile: boli cardiovaculare, infarcturi, cancer, emfizem. Se estimează că până la jumătate dintre fumători vor muri ca rezultat al unor boli legate de fumat. Acestea reprezintă 63% din totalul deceselor din lume, iar 80% dintre ele au loc în ţările cu venituri mici și mijlocii. Piaţa ţărilor cu venituri mici și mijlocii reprezintă zona cu cel mai mare interes pentru industria tutunului, care își concentrează aici eforturile de marketing.

În secolul 20 flagelul a ucis aproximativ 100 de milioane de oameni, mai mult decât în cele două războaie mondiale. Anul acesta fumatul va ucide 6 milioane de oameni, incluzând aici 600.000 de nefumători care vor muri din pricina fumatului pasiv. În anul 2030 vor muri anual 8 milioane de oameni, iar la finalul secolului 21 bilanţul ar putea ajunge la 1 miliard de decese.