Filosofia de viaţă a tânărului care a impresionat o lume întreagă

9583

La nici doi ani, Sam Berns a fost diagnosticat cu o boală incurabilă care îi ameninţa viaţa, însă acest obstacol nu a stat în calea fericirii sale. Cu doar câteva luni înainte de a muri, el a împărtășit lumii reţeta lui secretă către o existenţă fericită.

Sam suferea de o boală extrem de rară denumită sindromul progeria Hutchinson-Gilford. Această afecţiune se manifestă prin îmbătrânirea prematură a copilului, lucru care conduce la apariţia de timpuriu a unor probleme de sănătate, precum boli cardiovasculare, ateroscleroza, pierderea vederii și degenerare musculoscheletală. Cei diagnosticaţi cu progeria ajung să trăiască, în medie, 13 ani.

Sam a reușit să depășească cu patru ani această prea scurtă speranţă de viaţă, ajungând la vârsta de 17 ani. Poate unul dintre motivele pentru care a reușit să întreacă așteptările a fost filosofia sa legată de fericirea vieţii și de modul prin care problemele pot fi depășite cu ușurinţă. În cadrul conferinţei TEDxMidAtlantic, adolescentul a explicat cei trei pași care alcătuiesc reţeta sa inspiraţională. „Fii împăcat cu lucrurile pe care nu le poţi face, pentru că sunt atât de multe alte lucruri pe care le poţi realiza”, spunea Sam. Boala sa cruntă l-a învăţat că va pierde multe momente deosebite în viaţă, dar că, totodată, vor exista mereu alte activităţi pe care le poate face și care îi aduc împlinire. Viziunea lui optimistă merge chiar mai departe. Sam subliniază că și în unele situaţii când boala îi răpește abilitatea de a face lucrurile pe care și le dorește, el încearcă să depășească aceste impedimente prin intermediul ajustărilor potrivite.

Următorul pas spre atingerea fericirii în viaţă, în concepţia lui Sam, este înconjurarea de oamenii dragi. Pentru el, familia a reprezentat un punct de sprijin extrem de important de-a lungul vieţii, iar prietenii săi apropiaţi din liceu sunt, de asemenea, o binecuvântare în viaţa sa, mărturisește tânărul.

Ultimul său sfat se referă la felul în care privești viitorul. „Mergi înainte” este deviza după care s-a ghidat Sam și care l-a ajutat să vadă partea plină a paharului și să știe că îl așteaptă un „viitor luminos” chiar și atunci când se confrunta cu situaţii și încercări dificile. „Întotdeauna încerc să găsesc ceva pe care să-l aștept cu nerăbdare, să depun efort pentru a-mi face viaţa mai bogată. Nu trebuie să fie ceva măreţ”, mărturisește Sam. Astfel reușea să nu se lase copleșit de boala sa, ci să accepte situaţia. Această metodă îl ajuta să găsească strategiile care îi erau de un real folos în depășirea propriei condiţii.

Pe data de 10 ianuarie, Sam a pierdut lupta cu boala de care suferea, au anunţat părinţii săi prin intermediul unui comunicat publicat pe site-ul organizaţiei înfiinţate de aceștia în scopul cercetării afecţiunii, Progeria Research. La înmormântare au venit sute de oameni care au dorit să îi aducă un ultim omagiu tânărului care le-a adus un plus de inspiraţie prin învăţăturile sale, scrie CBS News.