FOTO: "Băieţii dansatori", practică de exploatare a băieţilor afgani

132

„El este mai frumos decât oricine din sat”, spune fermierul de 22 de ani, explicând pentru Washington Post de ce l-a luat pe Waheed ca partener sexual. Un factor important pentru care băiatul a fost transformat într-un Bacha Bazi (băiat pentru plăcere) este că el nu are tată şi nici o altă persoană care să oprească asta.

„El este mai frumos decât oricine din sat ", spune fermierul de 22 de ani, explicând pentru Washington Post de ce l-a luat pe Waheed ca partener sexual. Un factor important pentru care băiatul a fost transformat într-un Bacha Bazi (băiat pentru plăcere) este că el nu are tată şi nici o altă persoană care să oprească asta.

Un număr tot mai mare de copii afgani sunt constrânşi la o viaţă de abuz sexual. Practica bărbaţilor bogaţi care exploatează minori afgani în calitate de parteneri sexuali şi pe care deseori îi îmbracă în femei şi îi pun să danseze la întâlniri şi petreceri este în creştere în Afganistan, potrivit cercetătorilor afgani pentru drepturile omului, oficialilor occidentali şi bărbaţilor care participă la abuz.

„Chiar dacă ne place sau nu, legile erau mai bune sub conducerea talibanilor”, a declarat Dee Brillenburg Wurth, un expert în protecţia copilului de la Misiunea ONU în Afganistan, care a încercat să convingă guvernul să rezolve problema. „Ei văd asta ca un păcat şi au oprit multe cazuri.”

Cu toate astea, în ultimul deceniu, fenomenul a luat amploare in zonele Pashtun din sud, în mai multe provincii din nord şi chiar în capitală, conform afganilor care se angajează în practică sau au studiat-o. Deşi probleme precum drepturile femeii şi crimele morale au atras un ajutor susţinut de la donatori şi activişti în ultimii ani, practica Bacha Bazi rămâne subestimată, deşi este ilegală, conform Washigton Post.

„Este un subiect foarte sensibil, tabu, în Afganistan”, a declarat Hayatullah Jawad, şeful Organizaţiei Afgane pentru Cercetarea Drepturilor Omului, care are baza în nordul oraşului Mazar-e Sharif. „Există o mulţime de oameni implicaţi, dar nimeni nu vrea să vorbească despre asta.”