Casele plutitoare, soluţia arhitecţilor pentru încălzirea globală

153

Aqua-arhitectura este o tendinţă din ce în ce mai des discutată de arhitecţii şi peisagiştii internaţionali, care s-au unit într-un proiect condus de o echipă de arhitecţi olandezi.

Clădirile pe care echipa de arhitecţi le propune sunt case cu un etaj, fixate pe o structură de metal. În cazul unei inundaţii, casa alunecă de pe structură şi pluteşte asemenea unei geamanduri.

Arhitecţii au propus asemenea contrucţii din cauza schimbărilor climatice, care determină inundaţii extreme şi afectează zone din ce în ce mai extinse. Astfel, arhitecţii propun construcţii adaptate noilor condiţii de mediu şi provocărilor pe care acestea le aduc. Printre noile proiecte se numără proprietăţile maritime, o închisoare şi sere plutitoare în Olanda.

Casele plutitoare costă aproximativ 233.000 de euro, cu 25% mai scumpe decât omoloagele construite pe pământ, relatează Associated Press.

Aceasta nu este prima dată când se discută despre aqua-arhitectură. Un efort de pionierat a fost amplasarea de case plutitoare pe Râul Mass, din Olanda, în 2005. Toate casele au rezistat inundaţiilor devastatoare din 2011, inundaţii ce au forţat evacuarea locuitorilor din zeci de oraşe aflate de-a lungul cursului râului ieşit din matcă.

Olanda, care are o treime din suprafaţa ţării sub nivelul mării, dar şi Bangkok, Tokio, Londra, Jakarta, Sidney şi Shanghai sunt zone care vor fi acoperite de ape până la finalul acestui secol, conform unui department al ONU, care se ocupă de schimbările climatice.