FOTO: Şi-a construit mâini de oţel pentru a putea munci

87

Aproape acum 10 ani de zile, chinezul Sun Jifa şi-a pierdut mâinile într-un accident cu explozibil, la pescuit. După chinul pe care l-a îndurat în spital şi-a dat seama că nu ar putea niciodată să îşi cumpere protezele recomandate de medici, iar fără ele nu putea munci pentru a-şi întreţine familia.

Dar, în loc să se plângă de situaţia disperată la care ajunsese nu doar el, ci şi familia sa, bărbatul de 51 de ani, din provincia Jilin, nordul Chinei, a hotărât să îşi construiască singur o pereche de mâini bionice.

Procesul a fost extrem de anevoios şi a durat opt ani de zile, până când Jifa a ajuns să contruiască un model care să îi fie într-adevăr de folos. Pentru construcţia braţelor de oţel, chinezul a folosit piese metalice din gospodărie sau cumpărate de la fiare vechi.

„Controlez protezele prin mişcări ale coatelor şi cu ajutorul lor pot apuca, mânca sau munci aproape ca un om normal. Singurul inconvenient este faptul că sunt din oţel, un metal destul de greu, deci este obositor să le port. În plus, iarna devin prea reci, iar vara prea fierbinţi", a spus Sun Jifa, conform Huffington Post.

Când îşi aduce aminte de accidentul suferit, Jifa ştie că vina este numai a lui, căci încerca să contruiască o bombă artizanală, pentru pescuitul cu expozibil, atunci când bomba a explodat şi l-a lăsat fără mâini. Acum însă, când a văzut ce poate construi fără aproape niciun ban, a prins curaj şi vrea să dezvolte o afacere cu proteze.