Cum ne recăpătăm mirosul după o răceală

11126

Un studiu recent a reuşit să arate cum reuşim să ne recăpătăm integral simţul olfactiv după o răceală, timp în care nasul înfundat ne-a împiedicat să simţim chiar şi cele mai intense mirosuri.

Studiul realizat de o echipă a Universităţii americane Northwestern a împiedicat 14 pacienţi să respire pe nas timp de o săptămână. Blocarea căilor aeriene avea loc doar ziua, în timp ce noaptea pacienţii puteau respira normal.

Astfel, în timpul blocării căilor respiratorii, s-a observat o activitate intensă în lobul frontal. Cercetătorii au descoperit cu surprindere că, în lipsa stimulilor olfactivi, creierul nu doar că nu se opreşte în zonele responsabile cu mirosul, dar chiar lucrează mai mult.

Aceasta se explică prin faptul că creierul încearcă să compenseze lipsa mirosului pentru a se pregăti de perioada în care simţul olfactiv îşi va reveni. Atunci când mirosul revine, activitatea cerebrală în zonele respective reintră în normal.

Spre deosebire de alte simţuri, care sunt diminuate după o perioadă în care au fost limitate, mirosul are capacitatea extraordinară de a-şi reveni integral.