Experiment pentru iubirea de sine: un an fără oglindă

624

Kjerstin Gruys, o tânără de 29 de ani, studentă la cursurile de doctorat în sociologie la Universitatea din California, Los Angeles, a decis să facă un experiment inedit pe propria piele şi să renunţe pentru un an de zile la privitul în oglindă.

Kjerstin studiază cu precădere relaţia dintre frumuseţe şi inegalitate, şi dintre dimensiunile corpului şi industria modei. Ca viitoare mireasă şi totodată preocupată de cursurile despre imaginea de sine, a început să simtă presiune asupra propriului corp, să dea o atenţie mare felului în care arată, în mod tradiţional ziua nunţii fiind ziua în care mireasa trebuie să fie perfectă.

Aşa că experienţa de pregătire a nunţii a încetat să mai fie distractivă, ci mai mult stresantă. Probând rochii de mireasă, Kjerstin a început să fie nesigură pe corpul său, se uita mereu în oglindă cu un ochi critic şi lucrul acesta îl simţea ca pe o contradicţie cu propriile valori. Ea încerca mereu să aibă o atitudine pozitivă faţă de corpul ei şi încerca să îi inspire şi pe alţi studenţi să gândească la fel.

Astfel că, a doua zi după ce a găsit rochia de mireasă a hotărât să facă un pas înapoi, să nu îşi mai facă griji despre cum arată, să nu se mai uite deloc în oglinzi, ci să se concentreze pe cei din jurul său.

A învăţat să se machieze din memorie, să se spele pe dinţi cu oglinda din baie acoperită, să evite să se uite în vitrinele magazinelor, să nu se uite la poze cu ea şi să se sprijine pe prieteni şi familie care au ajutat-o să se pregătească pentru nuntă, scrie ABC.

Scopul a fost să se cunoască pe sine, să îşi îmbunătăţească imaginea de sine şi să scadă importanţa aspectului fizic pentru imaginea de sine. După o lună, la insistenţele prietenilor a început şi un blog pentru a deschide uşa discuţiilor pe tema culturii frumuseţii din Los Angeles. Fetele care au intrat în legătură cu ea au început să realizeze cât timp şi energie consumă zilnic pentru aspectul fizic.

În martie 2012, Kjerstin s-a uitat în sfârşit în oglindă. A fost mulţumită de ce a văzut şi acum spune că a ajuns la un echilibru interior şi că nu mai este preocupată de felul în care arată.

5 zile pe an în faţa oglinzii

Kjerstin spune într-un interviu pentru UCLA că femeile britanice petrec într-un an de zile, 5 zile în faţa oglinzii, conform unui studiu. Când a aflat acest lucru a putut că conştientizeze importanţa unor decizii mici pe care le făcea şi ştia că dacă ar avea o mică vacanţă de 5 zile, ar alege să facă cu totul altceva.

Unele studii arată că femeile îşi verifică înfăţişarea de până la 10 ori pe zi şi profită de orice suprafaţă în care se reflectă. Studiul efectuat de compania Simple Skincare arată că trei pătrimi dintre femei detestă să se privească în oglindă în întregime, în timp ce 39% au spus că le afectează încredere în sine.

Conform unei anchete realizate de Transform Cosmetic Surgery Group pe 3.000 de britanice, situaţia se schimbă după 45 de ani. În timp ce 51 % dintre tinerele cu vârste între 18 şi 24 de ani au declarat că se privesc în oglinda de măcar 10 ori pe zi, dintre femeile cu vârste între 45 şi 54 de ani, doar 9,4 % au declarat că se uită de mai multe ori pe zi în oglindă. O femeie din patru trecută de 45 de ani spune că nu îi place să-şi vadă faţa în oglindă, deoarece „nu este amuzant să vezi cum îmbătrâneşti”.

Conform studiului, chiar şi cei care se declară mulţumiţi de felul cum arată încep să se simtă anxioşi şi deprimaţi după 10 minute în faţa oglinzii. Mai mult decât atât, conform unui studiu realizat de Sara Konrath, psiholog la Universitatea din Michigan, narcisismul poate avea efecte negative asupra sănătăţii bărbaţilor. Rezultatele studiului au arătat că narcisismul este legat de un nivel ridicat de cortizol, iar în cazul bărbaţilor este de două ori mai ridicat decât la femei.

Cortizolul este un hormon care arată cât de pregătit este corpul uman să răspundă unei ameninţări, spune Konrath. Dacă nivelul de cortizol este mereu ridicat, în lipsa unei ameninţări, poate duce la probleme pe termen lung, cum ar fi creşterea tensiunii arteriale, a glicemiei și apariţia obezităţii, relatează CNN.

Importanţa imaginii de sine printre tineri

Mai mult decât sexul sau banii, principala plăcere a tinerilor este să aibă o imagine bună de sine. Acesta este rezultatul cercetătorilor de la Universitatea de stat din Ohio și de la Laboratorul naţional de cercetare Brookhave din Upton (SUA). Brad Bushman, profesor de psihologie și comunicare, comentează pentru Reuters că aceste rezultatele ar putea îndica și că tinerii devin mult prea preocupaţi de propria imagine.

Această preocupare, însoţită de conversaţia despre frumuseţe, care a atins cote josnice în presă, face ca 8 din 10 fete în vârstă de 10 ani să ţină cure de slăbire. Părinţii şi unii psihologi consultaţi pentru campania Keep it real dau vina pe modelele promovate în mass media, fete şi femei care au o greutate sub limita normală şi care sunt promovate ca fiind frumoase şi de succes.

Una dintre aceste femei, actriţa Ashley Judd, a fost criticată în presă pentru că la ultima ieşire în public avea un „aspect pufos”, rezultat al acumulării de kilograme sau al operaţiilor estetice. Actriţa a reacţionat, pledând ca această „nebunie să înceteze”. Această obsesie cu privire la feţele şi corpurile femeilor este cu atât mai periculoasă cu cât „femeile neagă cu pasiune că şi ele sunt implicate… Suntem incapabile uneori să ne identificăm pe noi înşine ca propriii noştri abuzatori sau ca abuzatorii altor fete şi femei,” spune Judd.

„Nebunia trebuie să înceteze,” reclamă actriţa, fiindcă „ne afectează imaginea de sine, felul în care ne implicăm în relaţiile noastre personale şi în cele de muncă, simţul valorii şi al potenţialului nostru ca fiinţe umane.”