Gabi, fetiţa care primește cadouri de la păsări

6006

Oare este posibil ca o simplă pasăre să perceapă dragostea și grija unui copil sau a unui adult? Și, dacă totuși o simte, este posibil să răspundă acestora sau să încerce să le răsplătească? Se pare că da.

Gabi Mann, o fetiţă de 8 ani din Seattle, iubește păsările. Și se pare că și ele o iubesc pe ea. „Relaţia” lor a început în urmă cu 4 ani, când, din întâmplare, fetiţei i-a căzut o bucăţică de mâncare pe jos. Aceasta a fost savurată aproape imediat de către o pasăre, care în câteva secunde le-a atras atenţia și altor prietene de-ale ei, formând un grup de câteva perechi de ochi care se uitau la Gabi cu speranţa ca aceasta să mai lase ceva din prânzul ei și pentru ele.

Gabi a crescut, și dragostea pentru păsări odată cu ea. Azi, e un lucru obișnuit ca fetiţa să își împartă sandwich-ul sau prânzul pregătit pentru școală cu păsările, gest pe care cu timpul a început să-l facă și fratele ei. Așa se face că de-atunci păsările au început să o aștepte în fiecare după-amiază în staţia de autobuz, pentru a primi hrană. Din anul 2013, hrănirea păsărilor a devenit pentru ea un ritual, la care a început să ia parte și mama lui Gabi. În fiecare dimineaţă, își iau timp să ofere păsărilor apă proaspătă și mâncare într-o cutie special făcută pentru ele, în grădina casei.

Însă ceea ce face ca povestea lui Gabi să fie una specială este faptul că toata afecţiunea și grija ei pentru păsări este răsplătită. În momentul în care a început să hrănească păsările, au început să apară cadouri; cadouri din partea păsărilor. Acestea consumau alunele din cutia de lemn și lăsau în locul acestora tot felul de obiecte, în semn de recunoștinţă. Bucăţele de sticlă, pietricele, agrafe, cercei și o mulţime de alte obiecte mici și lucioase, pe care Gabi le-a clasificat, le-a ordonat și le păstrează ca pe cea mai mare comoară a ei, notează BBC.

John Marzluff, profesor la Universitatea din Washington, împreună cu Mark Miller, au realizat un studiu în care au analizat relaţia care se stabilește între corbi și oameni. Au constatat că, așa cum oamenii învaţă ceva din limbajul păsărilor, și acestea învaţă să recunoască anumite tipare de comportament. Corbii se numără printre cele mai inteligente păsări, care în plus au o memorie vizuală foarte bună. S-a constatat în urma unor studii că sunt capabili să rezolve anumite teste de inteligenţă și jocuri, inteligenţă de care dau dovadă și în momentul în care trebuie să-și obţină hrana. Spre exemplu, experimentele făcute pe corbi au arătat că se pot folosi de niște simple pietricele pentru a putea bea apă dintr-un recipient din care altfel nu ar putea bea: le aruncă în acesta pentru a mări nivelul apei. O altă metodă ingenioasă ţine de obţinerea hranei: pentru a putea mânca nuci, pe care nu le pot sparge, le lasă să cadă pe asfalt să se spargă sau să fie călcate de mașini, iar în felul acesta se pot bucura de miezul lor, fără prea mare efort, potrivit descoperă.ro.