Record istoric de peste 4 lei pentru dolar

206

După aprecierea impresionantă a francului elveţian, este rândul dolarului să facă un salt istoric, depășind pragul de 4 lei.

Cei mai fericiţi de aprecierea dolarului, cu 22% în ultimul an, sunt cei care și-au ţinut economiile în dolari, pentru că dobânda la aceste depozite le-a adus un câștig de 6 ori mai mare decât al celor care și-au ţinut economiile în lei. De aprecierea dolarului beneficiază și exportatorii către zona de dolar, deși raportat la economia naţională ponderea exporturilor americane este mai mică de 2%.

De partea cealaltă, cei mai afectaţi sunt cei care au luat credite în dolari, mizând pe evoluţia relativ constantă a dolarului de până acum. Băncile spun însă că numărul acestora este nesemnificativ, comparativ cu cei 75.000 de români care au fost afectaţi de aprecierea francului elveţian. Importurile au devenit și ele mai scumpe, ceea ce înseamnă că nu este poate cel mai bun moment să cumpărăm produse electronice sau IT.

La nivelul economiei, aprecierea dolarului are efecte preponderent negative, e de părere analistul economic Aurelian Dochia, citat de Ziarul Financiar. „Majoritatea exporturilor sunt către zona euro, nu sunt către zona de dolar, și avem importuri în zona de dolar, tot ce ţine de energie, de petrol.”

Din fericire, preţul petrolului este în scădere semnificativă, ceea ce oferă speranţa că preţurile la carburanţi nu se vor mări. Acest lucru a fost reamintit și de Radu Crăciun, economistul-șef al BCR, care a declarat că, „referitor la importurile energetice și mai ales la costurile gazelor, întărirea dolarului american va fi compensată mai mult decât necesar de scăderea preţurilor gazelor ca urmare a indexării la un preţ al petrolului în scădere semnificativă”.

Anul 2015 a fost numit „anul dolarului”, datorită economiei americane care se află în mijlocul unei creșteri semnificative. Șomajul scade pe tărâmul american, apropiindu-se de nivelul de dinaintea crizei. Această situaţie favorabilă, combinată cu stagnarea economiei europene, a dus la acest curs ridicat al dolarului, pentru că Banca Centrală stabilește cursul leu/dolar în funcţie de cotaţiile euro/dolar pe pieţele internaţionale și leu/euro pe piaţa de la București.