Biserica Episcopaliană aprobă căsătoriile homosexuale

591

Liderii Bisericii Episcopaliene au votat săptămâna trecută în favoarea aprobării căsătoriilor homosexuale. Cu toate astea, acceptarea nu presupune totodată și obligativitate pentru cler.

La Conferinţa Generală care a avut loc săptămâna trecută în Salt Lake City, episcopii au discutat despre noi liturghii și servicii pentru cuplurile de același sex care vor să se căsătorească în biserică și au aprobat schimbări în canoanele referitoare la căsătorie, înlocuind termenii „bărbat și femeie”, cu termenul de „cuplu”, asigurând astfel „neutralitate”. Cu toate acestea, clerul a primit dreptul de a refuza oficierea unei astfel de căsnicii, iar episcopii dreptul de a refuza ca asemenea servicii să aibă loc în diecezele lor, cu promisiunea că nu va exista nicio penalizare.

Ce înseamnă asta mai exact? Episcopii au explicat că un preot conservator care slujește într-o dieceză liberală poate refuza să oficieze căsătorii homosexuale fără să fie sancţionat în niciun fel, însă trebuie să recomande cuplului respectiv un alt preot sau o altă dieceză care să le satisfacă cerinţa. În schimb, preoţii liberali din dieceze unde episcopii au interzis ceremonia nu au voie să o oficieze. Un preot care face acest lucru este pasibil de pedeapsă pentru neascultare. O asemenea dieceză trebuie să trimită cuplul către alta, unde să se poată căsători.

De la 1 noiembrie, cel mai probabil, bisericile din Washington, Los Angeles și New York vor începe să oficieze căsătorii gay, în timp ce bisericile mai conservatoare din Dallas sau Orlando vor rămâne pe aceleași poziţii, scrie Washtington Post. Decizia a marcat controverse în ambele tabere. Liberalii ar putea încerca să blocheze planurile, insistând ca introducerea schimbării să se facă fără opţiunea de a refuza, în timp ce conservatorii ar putea încerca să apeleze la sprijinul liderilor Comuniunii Anglicane, din care face parte și Biserica Episcopaliană, care să pună presiune astfel încât să nu se schimbe nimic.

Deocamdată însă minoritatea conservatoare a episcopilor a căzut de acord că acest compromis este cel mai bun rezultat la care pot spera și le-au spus colegilor liberali că sunt recunoscători pentru „înlesnirea” pe care au primit-o. Liderul Comuniunii Anglicane, Arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, s-a autosesizat imediat, exprimându-și îngrijorarea faţă de un asemenea vot, care „îi va pune pe mulţi într-o situaţie periculoasă și care va avea ramificaţii la nivelul întregii Comuniuni Anglicane și asupra relaţiilor sale ecumenice și interreligioase”.