Cum au devenit Premiile Grammy o ceremonie pentru căsătoriile gay

91

Părea o prezentare obişnuită a unei melodii la modă despre drepturile comunităţii gay, care anul acesta a fost şi câştigătoare a patru Premii Grammy. A devenit însă pretextul şi contextul pentru o ceremonie inedită de oficiere a căsătoriei între 34 de perechi, chiar în mijlocul Sălii Staples Center din Los Angeles, California.

Pe principiul „căsătoriei pentru toţi", melodia „Same love", în traducere „Aceeaşi iubire" (n.r. indiferent de rasă sau orientare sexuală), a devenit imnul comunităţii gay în ultimii doi ani şi a fost şi primiată ca revelaţie a anului. Nu prea mulţi ştiau că melodia urma să devină marşul nupţial pentru 34 de cupluri gay şi heterosexuale, care s-au căsătorit chiar în timpul melodiei.

Pe fundal, sala a fost decorată pentru această ocazie cu vitralii enorme care imitau atmosfera dintr-o catedrală. Pe scenă s-au aflat artişti care susţin puternic egalitatea în drepturi a homosexualilor, precum Madonna, Queen Latifah şi compozitorii melodiei „Same love": Macklemore, Ryan Lewis şi Mary Lambert, care a recunoscut oficial că este lesbiană.

Cu puţin timp înainte de terminarea melodiei, actriţa, cântăreaţa şi producătoarea Queen Latifah – care prezentase melodia la început – a revenit pe scenă, făcând următoarea declaraţie: „Aceasta este o melodie de dragoste, dar nu numai pentru unii dintre noi, ci pentru toţi. Indiferent de Dumnezeul în care credeţi, provenim cu toţii din acelaşi Dumnezeu. Eliberaţi-vă de frică, în noi există aceeaşi dragoste." Apoi, le-a cerut tuturor cuplurilor să facă schimb de verighete şi să-şi spună jurămintele (vezi Galeria video).

O ceremonie 100% adevărată

Chiar dacă momentul a fost o surpriză pentru cei mai mulţi dintre cei prezenţi, dar şi pentru cei 100 de milioane de telespectatori care urmăreau ceremonia în direct pe postul CBS, momentul nu a fost spontan şi nici nu a fost doar o simulare simbolică.

Ideea unei asemenea manifestări de promovare a căsătoriilor gay i-a venit chiar producătorului evenimentelui, Ken Ehrlich, a cărui fiică este lesbiană. Acesta le-a făcut propunerea lui Macklemore şi Ryan după ce concertele susţinute de acest grup au început să genereze tot mai multe cereri în căsătorie pe scenă. Cei doi au fost încântaţi de idee. Totuşi Ehrlich a precizat că decizia lui nu este o reflectare a angajatorilor săi: „Manifestarea nu reprezintă o poziţie oficială a academiei ce oferă aceste premii şi nici convingerile reţelei de televiziune CBS, ci este numai opinia mea personală."

În plus, Latifah a obţinut şi un permis temporar de ofiţer de stare civilă, ceea ce i-a conferit dreptul legal de a oficia acele căsătorii timp de 24 de ore în statul California. „Aştept cu nerăbdare ziua în care a oficia o ceremonie de căsătorie istorică precum aceasta să devină o normalitate, nu ceva special", a subliniat Queen Latifah, care este un susţinător fervent al căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.

Desigur că momentul nu a dus lipsă de atenţie media, atât în sfera laudelor din partea activiştilor pentru drepturile homosexualilor, cât şi în sfera criticilor. Premiile, care sunt echivalentul muzical al Premiilor Emmy pentru televiziune sau Tony pentru teatru, au fost vizionate de 100 de milioane de persoane în direct la televiziune şi alte câteva sute de milioane pe internet.

Alte momente gay din istoria galelor

Galele de decernare a unor premii importante din Statele Unite ale Americii, de la cele de decernare a Oscarurilor până la cele MTV, au îmbrăţişat de câţiva ani cauza gay şi au adus în faţa reflectoarelor tot mai des homosexuali sau lesbiene.

În 2001, starul rap Eminem a fost criticat vehement pentru anumite expresii homofobe. Ulterior, artistul american şi-a cerut scuze şi a cântat în duet, la o gală Grammy, alături de cântăreţul homosexual Elton John.

În 2003, două rusoaice cunoscute ca t.A.T.u au devenit celebre promovându-se ca lesbiene şi sărutându-se în toate concertele, inclusiv pe scena Video Music Awards din acel an. În timpul reprezentaţiei, zeci de fete îmbrăcate în uniformă au apărut pe scenă, imitând sărutul dintre cele două soliste. În acelaşi an, o imagine la fel de şocantă a avut loc între trei cântăreţe celebre: Madonna, Christina Aguilera şi Britney Spears, al căror sărut a rămas în istorie.

Simbolismul ceremoniei în percepţia publică

Dincolo de elementul de senzaţional, problema căsătoriilor gay este una care a divizat Statele Unite, şi nu numai, în ultimii ani. Pentru unii, în special cei care s-au exprimat pe reţelele sociale, problema este de o altă natură. Opiniile exprimate pe reţeaua Twitter nu înclină nici către a condamna, nici către a aplauda momentul. În schimb, utilizatorii se exprimă „împotriva tendinţei generale de a include politica în orice, inclusiv în muzică".

Pentru alţii este evident că organizatorii galei au dorit să transmită un mesaj politic clar. Aceştia neagă în continuare orice legătură cu agenda politică, indiferent de culoarea ei. Însă versurile melodiei cer o redefinire a căsătoriei, ca fiind „o uniune consensuală între doi adulţi" – faţă de definiţia de acum, care consideră căsătoria ca fiind dedicarea în faţa lui Dumnezeu a unui bărbat şi a unei femei.

Au fost însă şi unii, precum cântăreaţa creştină Natalie Grant, care au înţeles şi reacţionat diferit. Ea a decis să plece mai devreme de la ceremonie, explicând gestul mai târziu, într-un mesaj pe Facebook: „Am şi eu o opinie despre ceremonie, dar e mai bine ca aceste gânduri să rămână nespuse. Dar ceea ce ştiu este că nu am fost niciodată mai onorată să cânt despre şi pentru Iisus. Şi niciodată nu am fost mai sigură de drumul pe care l-am ales în viaţă."