FOTO + VIDEO: Primul cuplu gay căsătorit în Franţa, huiduit îndelung

318

Prima nuntă între persoane homosexuale din Franţa, petrecută ieri, a fost perturbată de protestatari conservatori, ce și-au manifestat dezaprobarea faţă de gestul celor doi, huiduind îndelung cuplul. Conservatorii francezi și activiștii catolici continuă să se opună deciziei de legalizare a căsătoriilor gay în Franţa, ce a generat o scindare majoră în societatea franceză, scoţând în stradă sute de mii de persoane.

Cei doi bărbaţi homosexuali, Vincent Aubin și Bruno Boileau, au schimbat jurămintele căsătoriei la primăria din Montpellier în faţa primarului, a rudelor, a prietenilor și a sute de jurnaliști, în timp ce aproximativ 200 de ofiţeri de poliţie și o unitate mobilă au stat de jur-împrejurul primăriei, pentru a preveni întreruperea ceremoniei de către protestatari, potrivit CNN. Cu toate acestea, activiștii împotriva căsătoriilor gay au reușit totuși să perturbe nunta, unii dintre ei fiind urmăriţi de poliţie și arestaţi, precizează The Guardian.

Legalizarea căsătoriilor homosexuale a atras o puternică opoziţie din partea conservatorilor și a Bisericii Catolice, sute de mii de persoane protestând în Paris în ultimele luni. Duminica trecută, un marș împotriva căsătoriei gay a atras 150.000 de participanţi, conform estimărilor poliţiei, organizatorii afirmând în schimb că a atras 1 milion de persoane, ce au umplut piaţa centrală din Paris, conform CNN.

Și numeroși primari francezi și-au manifestat dezaprobarea faţă de această nouă lege. Unii edili din cadrul partidului de dreapta „Uniunea pentru Mişcarea Populară" au afirmat chiar că vor refuza să oficieze personal căsătorii între persoane de același sex, precizând în același timp că alte persoane din cadrul administraţiei vor realiza acest lucru, conform legii, scrie Radio France Internationale.

„Pentru mine, căsătoria e despre un bărbat, o femeie și copii. Dacă un cuplu gay vrea să se căsătorească, îi voi ruga pe voluntarii de la Primărie să oficieze acea nuntă. Ne vom îndeplini îndatoririle publice, chiar și în Vienne", a afirmat primarul comunei franceze Vienne, Jacques Remiller.

Un cuplu ar putea intenta proces împotriva unui primar care refuză oficierea căsătoriei lor, ce ar putea conduce la o sentinţă de până la trei ani de închisoare, o amendă de peste 45.000 euro și chiar înlăturarea din funcţie.