Fericirea este iubirea pe care o cultivi singur

2298

„După 75 de ani şi 20 de milioane de dolari cheltuite, Grant Study duce la o concluzie simplă alcătuită din patru cuvinte: fericirea este iubire. punct", a declarat George Vaillan, cercetătorul care a coordonat cel mai complex studiu menit să dezvăluie ce stă la baza fericirii.

Timp de 75 de ani, cercetătorii au măsurat o serie de trăsături psihologice, antropologice şi fizice relevante pentru fericirea personală a 268 de subiecţi. Pe lângă faptul că peste nivelul de 110-115 puncte de IQ, inteligenţa nu a contat, iar alcoolismul s-a dovedit a fi principala cauză de divorţ, constatarea asupra căreia Vaillant insistă cel mai mult este corelaţia dintre relaţiile familiale și sociale şi nivelul de sănătate şi fericire la bătrâneţe.

Rezultatele studiului arată că până la urmă, ceea ce contează cel mai mult în viaţă sunt relaţiile, legăturile pe care suntem dispuși să le construim cu ceilalţi. Studiul vine să susţină numeroase alte rezultate înregistrate de-a lungul timpului care arată că cel mai înalt nivel de fericire este asociat cu timpul petrecut alături de oamenii pe care îi apreciem şi îndrăgim. Activităţile sociale precum discuţiile între prieteni şi între membrii familiei sunt responsabile pentru asigurarea zilnică a unui nivel destul de mare din fericire.

Lucruri de luat în seamă pentru a fi fericit

Studiile au arătat că persoanele religioase tind să fie mai mulţumite și mai relaxate, faţă de cei care nu au credinţa că Dumnezeu le poartă de grijă. Afirmaţia este valabilă și într-un sens mai larg, pentru persoanele spirituale, nu neapărat religioase.

Cercetătorul George Vaillant mai oferă un sfat de pe urma cercetărilor sale. El le recomandă americanilor să fie puţin mai libertini cu banii și să își ofere amintiri frumoase prin călătorii și vacanţe, în loc să pună deoparte toţi banii pentru zile negre. Un studiu realizat în anul 2009 a dus la concluzia că oamenii care îşi cheltuiesc banii pe experienţe sunt mai fericiţi decât cei care îi folosesc spre a acumula bunuri materiale.

Oamenii care participă la evenimente culturale sau practică ei înșiși activităţi de acest gen sunt și ei mai fericiţi decât restul. Deși relaţia nu a fost dovedită în mod exact, s-a observat clar legătura dintre cultură și fericire.

Pe lângă cultură și religie, natura este un al factor care joacă un rol important pentru starea de fericire a omului. S-a observat că în orașele sau cartierele în care există multă vegetaţie violenţa este la cote mai mici, oamenii se simt mai în siguranţă și au o sănătate mai bună, nu neapărat din cauza aerului care ar fi mai curat, ci mai ales din cauza faptului că nivelul de stres este mult redus.

Învaţă cum să fii fericit!

Din ce în ce mai multe studii arată că recunoștinţa ne face mai fericiţi și că a primi este la fel de important precum a dărui. Concluzia unui experiment realizat de Universitatea California este că a spune „Mulţumesc!” este unul dintre gesturile cu cel mai mare impact pentru relaţiile dintre oameni. Iar studiul „It’s a wonderful life: Mentally subtracting positive events improves people’s affective states, contrary to their affective forecasts” arată că atunci când ne gândim cum am putea trăi în lipsa unor persoane dragi ne îmbunătăţim stările afective mai mult decât atunci când contemplăm prezenţa respectivelor persoane în vieţile noastre.

A dărui este mai important pentru nivelul de fericire decât a primi. Multe studii, printre care şi „Doing well by doing good. The relationship between formal volunteering and self-reported health and happiness”, au concluzionat că oamenii care lucrează ca voluntari în timpul liber se simt mai fericiţi şi mai sănătoşi decât restul lumii. Iar un studiu publicat în anul 2012, în revista Health Psychology, arată că cei care fac voluntariat pentru fericirea celorlalţi trăiesc mai mult. În schimb, cei care fac voluntariat pentru satisfacţia personală au aceeaşi rată de mortalitate cu cei care nu au făcut voluntariat deloc.

Vrei să fii fericit? Luptă pentru fericirea ta! Oamenii sunt adepţii lucrurilor simple şi uşor de obţinut. Dacă nu este cunoștinţă generală, există și studii care să o dovedească. De exemplu, s-a constatat că tinerii americani sunt de 2,5 ori mai fericiţi atunci când practică un sport sau au un hobby, decât atunci când se uită la TV. Cu toate acestea, aceiaşi tineri petrec de 4 ori mai mult timp în faţa televizorului decât făcând sport sau ocupându-şi timpul cu pasiunile lor. Nu ajunge doar să ne dorim să fim fericiţi, așteptând mereu ca lucrurile bune să vină în întâmpinarea noastră. Fericirea este o alegere și de cele mai multe ori stă în puterea noastră să facem ca acele lucruri să se întâmple, fie că este vorba despre o promovare la locul de muncă, de aranjarea unei întâlniri cu prietenii, de mersul la un concert sau de ieșirea la un meci de tenis.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.