Majoritatea americanilor susţin căsătoriile gay

64

Potrivit unui nou sondaj al Public Religion Research Institute, majoritatea americanilor susţin căsătoriile gay, procent care a crescut în ultimii zece ani, de când au devenit legale pentru prima dată, în Massachusetts.

Dintre cei 4.509 americani care au participat la sondaj, nu mai puţin de 53% au declarat că susţin căsătoriile gay, procent care era de 32% în anul 2003, când acestea au devenit pentru prima dată legale. În această perioadă, din 2003 până în prezent, căsătoriile între persoane de acelaşi sex au devenit legale în 17 state şi în districtul Columbia, notează businessinsider.com.

Numărul persoanelor care resping căsătoriile homosexuale a scăzut chiar şi în rândul persoanelor religioase, de la 62% la 51%. Mai concret, în rândul protestanţilor albi, procentul a scăzut de la 84% la 78%, în rândul protestanţilor de culoare, de la 66% la 61%, iar în rândul catolicilor, de la 65% la 53%.

Aproximativ 83% dintre evrei susţin căsătoriile gay, împreună cu 58% dintre romano-catolicii albi şi 56% dintre catolicii hispanici. Nu mai puţin de 46% dintre protestanţii hispanici susţin, de asemenea, căsătoriile gay, în timp ce 49% dintre aceştia se opun. Aproximativ 59% dintre protestanţii de culoare şi 69% dintre protestanţii evanghelici albi sunt împotriva cuplurilor de homosexuali. Dintre americanii care se declară neafiliaţi religios, 73% susţin căsătoriile homosexuale. 

Robert Jones, de la Public Religion Research Institute, spunea că această cercetare demonstrează efectul negativ al învăţăturilor bisericii contrare acestor căsătorii, care nu au făcut altceva decât să împiedice rămânerea tinerilor în biserică sau venirea altora. În acest sens, sondajul arată că 31% din persoanele chestionate care fac parte din Generaţia milenialilor (cu vârste cuprinse între 18 și 33 de ani) au renunţat la religie din cauza discriminării și a tratamentului negativ din biserici de care au parte persoanele homosexuale.

Sondajul a mai relevat şi alte date în legătură cu opinia americanilor în ceea ce priveşte persoanele lesbiene, gay, bisexuale şi transsexuale (LGBT): aproximativ 7 din 10 persoane care au participat la sondaj au spus că persoanele LGBT fac faţă unei discriminări semnificative, 72% au spus că susţin legile care protejează persoanele LGBT de discriminare la locul de muncă, 6 din 10 persoane au spus că sunt de acord cu adoptarea copiilor de către cuplurile homosexuale, iar majoritatea americanilor supraestimează numărul de persoane LGBT din America (20% din întreaga populaţie, în loc de 5%, care este procentul real).

Sondajul a fost realizat în perioada 12 noiembrie-18 decembrie, iar marja de eroare este de 1,7 puncte procentuale.

 Sursă foto: twoshortplans