Africa, homosexualii și dilema toleranţei

357

Președintele Ugandei, Yoweri Museveni, a semnat luni o lege ce impune penalităţi drastice pentru homosexuali, sfidând atât protestele grupurile pentru drepturile omului, cât și criticile și avertizările primite de la partenerii din Vest.

Noua lege a „înfierat” pedepsele existente pentru oricine este prins în acte homosexuale, impunând chiar închisoare pe viaţă pentru „acte agravante”, adică relaţii homosexuale cu minori sau cu persoane care au HIV. De asemenea, a incriminat pentru prima dată lesbianismul și ajutorul acordat persoanelor care se angajează în acte homosexuale, scrie Reuters.

Doar o mișcare politică?

„Astăzi se încearcă impunerea unui imperialism social, impunerea unor valori sociale. Ne pare rău să vedem cum trăiţi voi (în Vest), dar nu spunem nimic despre asta”, declara președintele Museveni.

La rândul lor, donatorii vestici au criticat imediat Uganda. Norvegia și Danemarca au spus că vor reţine deocamdată ajutorul financiar, iar Austria va face reevalua nevoia de a mai acorda ajutor financiar. Marea Britanie a criticat și ea noua lege, dar nu a specificat nimic despre întreruperea ajutorului financiar.

De departe, Washingtonul este printre cei mai generoși donatori ai Ugandei, virând anual câte 400 de milioane de dolari. Reuters explică că ţara africană este un aliat-cheie al Vestului în lupta împotriva extremismului islamic din Somalia, unde trupele ugandeze formează „coloana vertebrală” a Uniunii Africane, care luptă împotriva militanţilor al Qaeda. Secretarul de Stat american, John Kerry, a declarat că este „o zi tragică pentru Uganda şi pentru toţi cei care luptă pentru drepturile omului” și că această lege „va complica o relaţie importantă”.

O sursă din cadrul guvernului ugandez ar fi declarat că Museveni a semnat legea în public pentru a demonstra independenţa ţării în faţa presiunilor din Vest. „Președintele știe că deși Vestul ţine la homosexualitate, nu va lua măsuri drastice împotriva unui aliat bun”, a declarat analistul politic Angelo Izama. Uganda așteaptă să pompeze petrol pentru prima dată începând cu 2016 și speră ca aceasta să mai taie din dependenţa de ajutorul extern.

De asemenea, mișcarea președintelui ar trebui să mulţumească electoratul conservator, adică majoritatea ugandezilor, înainte de alegerile prezindenţiale din 2016. „Noi nu primim homosexualitatea în cultura noastră. Asta îl poate menţine ca președinte. Vin alegerile”, declara un șofer de taxi.

Când toleranţa înseamnă opresiune?

Homosexualitatea este un subiect tabu în aproape toate ţările africane și este ilegală în 37 dintre acestea, inclusiv Uganda. Cei din grupul LGBT au motive serioase să se teamă de violenţă, închisoare, pierderea locului de muncă și izgonirea din societate.

Laureat al Premiul Nobel pentru Pace, Desmond Tutu a comentat că legea semnată de președinte suferă grave paralele cu nazismului și apartheidul sud-african, aducând aminte de vremea în care poliţia politică încerca să arunce în închisori cuplurile interrasiale.

Museveni declara înainte de a semna legea că a mai acordat o săptămână cercetătorilor/consilieri să demonstreze că homosexualitatea este o condiţie genetică și nu o alegere, dar aceștia nu ar fi reușit să producă dovezi în acest sens. Tutu însă argumentează că „nu există nicio bază știinţifică pentru iubire, în general, dar că, de asemenea, nu există nicio justificare știinţifică pentru prejudecăţi și discriminare.

El a spus că Uganda ar fi mai protejată dacă s-ar înăspri sancţiunile împotriva pedofililor, a violatorilor, a abuzatorilor și a traficanţilor de oameni, „îndiferent de rasă sau orientare sexuală”, citează Huffington Post.

Tabloidul în limba engleză Red Pepper a publicat deja o listă cu cei mai cunoscuţi 200 de homosexuali ai ţării, la doar o zi după semnarea legii, conform ABC. „Pentru Uganda, 200 de persoane înseamnă mult, unii dintre ei sunt oameni simpli care susţin cauza LGBT, dar nu sunt motive pentru a crede că sunt homosexuali”, a declarat Maria Burnett, cercetător de top al Human Rights Watch Africa.

Ea se teme că publicarea unor asemenea informaţii nu poate cauza decât rău, iar aceste persoane de pe listă au cu adevărat de ce să se teamă chiar în comunităţile unde locuiesc. Părerea ei este că noua lege va duce la o „vânătoare de vrăjitoare”, în care multe persoane inocente vor deveni victime ale violenţei. „Dezaprobarea homosexualităţii din partea unora nu poate justifica niciodată violarea drepturilor fundamentale ale altora”, a declarat și comisarul ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay.