Uruguay a legalizat căsătoriile gay

17

Parlamentarii din Uruguay au aprobat săptămâna aceasta un proiect legislativ care permite căsătoriile gay. Uruguay a devenit, astfel, a doua ţară din America Latină, predominant catolică, în care căsătoriile între persoanele de acelaşi sex sunt legale, scrie BBC.

Legea pentru aprobarea căsătoriilor între persoane de același sex a fost aprobată cu 71 de voturi (din 92) „pentru" în camera inferioară a Congresului, la numai o săptămână după ce Senatul o aprobase cu o majoritate semnificativă. Acum, proiectul legislativ trebuie ratificat de preşedintele socialist Jose Mujica.

„Sunt de acord că familia reprezintă baza societăţii, dar cred, de asemenea, că dragostea reprezintă baza familiei. Iar dragostea nu este nici homosexuală, nici heterosexuală", a declarat parlamentarul din Opoziţie Fernando Amado, membru al Partidului Colorado, de centru-dreapta.

Comunitatea homosexuală din Uruguay a salutat aprobarea proiectului legislativ. „Cu siguranţă că de acum vom simţi că trăim într-un loc în care suntem recunoscuţi pentru ceea ce suntem, unde primim mai mult respect şi unde beneficiem de mai multă acceptare", a declarat Damian Diaz, un profesor homosexual în vârstă de 25 de ani.

Printre cei care s-au opus legalizării căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex în Uruguay s-au numărat Biserica Catolică şi mai multe organizaţii creştine, care spun că legea pune în pericol instituţia familiei. „Ne opunem acestei legi pentru că înţelegem că distorsionează şi schimbă natura instituţiei căsătoriei", a declarat Gerardo Amarilla, un parlamentar din Opoziţie.

În ultimii ani, Uruguay a făcut numeoși pași în vederea sporirii drepturilor homosexualilor, aprobând uniunile civile între aceștia, adopţia de către cuplurile gay și acceptarea persoanelor homosexuale în cadrul forţelor armate.

Uruguay devine, astfel, al doisprezecelea stat din lume care legalizează căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, potrivit organizaţiei Human Rights Watch. În America Latină, Argentina este celălalt stat care a adoptat în 2010 un proiect de lege în acest sens. Căsătoriile gay sunt legale, de asemenea, în Mexico City şi în anumite părţi din Brazilia.