Profilul liderului de succes

38

Abilitatea de a conduce pare a fi strâns legată de o anumită complexitate psihologică, întâlnită doar în rândul liderilor de succes, transmite un nou studiu publicat în ediţia online a Jurnalului de Psihologie Aplicată.

Studiul a vizat 103 lideri cu grade militare diferite și cu o experienţă de minim 4 ani într-un post de conducere în cadrul armatei, desfășurându-se în două etape, potrivit PsychCentral.

În prima parte a cercetării, voluntarii au fost rugaţi să numească acele roluri și abilităţi care le-ar reveni în calitatea ipotetică de conducători ai unei unităţi militare, fiind ulterior puși în situaţia de a ierarhiza un număr de 33 de trăsături de leadership date, printre care capacitatea de a media un conflict sau aceea de a gestiona o unitate de soldaţi aflaţi sub presiune.

Cea de-a doua etapă a studiului a antrenat participanţii într-un scenariu ipotetic în care aceștia trebuiau să descrie modul lor de acţiune și motivaţia faptelor, în cazul în care ar fi condus o misiune umanitară în Africa și s-ar fi confruntat cu opoziţie din partea forţelor locale civile și militare. Răspunsurile notate în scris au fost ulterior analizate de foști conducători militari înalt calificaţi, care au evaluat adaptabilitatea voluntarilor, capacitatea lor de decizie și gradul de conștientizare a situaţiei date.

Testele s-au finalizat cu efectuarea unei scanări electroencefalograf, prin care cercetătorii au măsurat, la unii dintre voluntari, coordonarea activităţii înregistrate la nivelul lobului frontal al creierului.

Rezultatele primului test au dezvăluit că soldaţii care au obţinut un scor mai mare, listând mai multe roluri și atribuţii specifice unui lider, au dat dovadă de o înţelegere mai complexă a statutului lor de conducători. Totodată, aceștia s-au evidenţiat și la cel de-al doilea test (misiunea din Africa), prezentând o mai bună coordonare în ceea ce privește activitatea lobului frontal, informează LiveScience.

Având la îndemână aceste noi informaţii care arată atât importanţa autopercepţiei rolului de conducător, cât și o anumită complexitate neurologică necesară elitelor din domeniu, cercetătorul principal al studiului – Prof. Dr. Sean Hannah, fost colonel în armata S.U.A. – speră ca, pe viitor, să poate fi concepute metode moderne de antrenament care să dezvolte aceste caracteristici la nivelul liderilor din cadrul armatei, și nu numai.