Viral: Copiii reacţionează la căsătoriile gay

586

„Copiii reacţionează la căsătoria gay" este un videoclip postat recent pe YouTube, care prezintă reacţiile neregizate a 13 copii la ideea căsătoriei între persoane de același sex. Filmul a devenit deja viral. În primele 48 de ore de la lansare a reușit să strângă peste 2 milioane de vizualizări.

Filmarea de aproximativ 15 minute a fost sub semnătura Fine Brothers, doi producători de conţinut online, ale căror clipuri YouTube au o priză puternică la publicul reţelei de videosharing. Nu este pentru prima oară când această companie realizează filme în care surprind reacţii ale oamenilor. De fapt, ei au o întreagă serie de astfel de clipuri numită „React". Însă, notează The Atlantic, de data aceasta, ţinând cont de natura subiectului, postarea are un caracter politic.

Modul în care sunt montate imaginile pare să favorizeze căsătoriile homosexuale, apreciază The Blaze. Însă faptul că reacţiile copiilor sunt totuși contrastante nu este deloc de neglijat.

Copiii privesc toţi aceleași două înregistrări video: una cu o cerere în căsătorie pe care un bărbat o face unui alt bărbat, iar în cea de a doua este prezentat un scenariu similar în care sunt implicate două femei. „Sunt gay?" întreabă unul dintre copii. „Un tip îl cere pe altul în căsătorie?" întreabă altul. „Se căsătorește cu cine?" a întrebat un copil puţin nedumerit. „Vrei să spui că un băiat se căsătorește cu un alt băiat?" se miră altul. Chiar dacă unii copii par confuzi în faţa gesturilor de afecţiune ale persoanelor de același sex, alţii își exprimă deschis dezacordul cu privire la limitarea căsătoriei doar între persoanele de sex diferit. „Dragostea înseamnă libertate și ei merg pe deplin pe acest drum", a spus un copil, comentând imaginile pe care tocmai le văzuse.

„Opiniile copiilor cu privire la aceste probleme pot oferi o perspectivă incredibil de valoroasă în ceea ce privește societatea noastră actuală și încotro ne îndreptăm ca popor", este afirmat într-un diapozitiv din partea de debut a clipului. „Este important să discutăm despre aceste subiecte într-un mod deschis în speranţa unui viitor mai bun, prin dialog și conversaţie".

Impactul mediatic al videoclipului a fost semnificativ, în condiţiile în care multe site-uri și bloguri au distribuit filmul. Reacţiile nu au fost însă omogen laudative. Progressive Populist, site care susţine căsătoria homosexualilor, recunoaște că reacţia faţă de acest videoclip a fost majoritar negativă. În blogosfera americană, un pastor afirma, pe pagina personală, că filmul nu face decât „să reflecte programarea deliberată a copiilor noștri de către cei care sunt hotărâţi să le modeleze mintea și perspectivele. Aceasta demonstrează succesul pe care l-au avut cu ingineria lor socială."

Disputa dintre susţinătorii căsătoriilor dintre cuplurile homosexuale și oponenţi nu este cu privire doar la modul în care sunt afectaţi copiii prin expunerea la acest gen de imagini, ci chiar și la modul în care viaţa copiilor poate fi afectată prin adoptarea lor de către cuplurile gay. Astfel, cel mai mare şi mai influent grup de pediatri din Statele Unite susţine oficial căsătoria homosexuală, deoarece „o relaţie stabilă între părinţi, indiferent de orientarea sexuală, contribuie la sănătatea şi starea de bine a copiilor", scrie AP. „Vrem doar ce e mai bine pentru copii", a declarat unul dintre membri comitetului academiei. În schimb, conform unui studiu publicat în revista Social Science Research, copiii din familii heterosexuale au indicatori mult mai buni în ceea ce priveşte starea generală de bine, decât cei care provin din familii cu părinţi homosexuali.

Un consens al perspectivelor asupra căsătoriilor homosexuale pare încă dificil de atins. Însă privind la acţiunile militante pro și contra căsătoriilor gay, e limpede că subiectul este unul care va continua să incite la dezbatere.