Haosul din urma taifunului Haiyan

17

Numele internaţional al taifunului care a devastat în urmă cu două zile insulele Filipine este „Haiyan", care se traduce prin „Pasărea furtunii". Realitatea pe care a lăsat-o în urmă nu are însă nimic poetic.

Nicio clădire din orașul filipinez Tacloban nu a rezistat supertaifunului Haiyan, lăsându-i pe cei 220.000 de localnici pe drumuri și disperaţi, au spus primele relatări de presă privind situaţia din Filipine. Cu reţeaua de electricitate la pământ și toate căile de acces închise, orașul este un morman uriaș de gunoaie, unde dărâmăturile se amestecă sumbru cu cadavrele celor care nu au rezistat în faţa prăpădului. Potrivit estimărilor făcute de autorităţi, bilanţul celor decedaţi s-ar ridica până la 10.000 de persoane, doar în această localitate. Prin comparaţie, Bopha, cel mai violent taifun din 2012, care a traversat și el insulele Filipine, a provocat circa 2.000 de morţi și dispăruţi.

Tacloban este un oraş-port din Filipine, aflat la aproximativ 580 km sud-est de Manila. Este capitala provinciei Leyte şi un centru regional important al regiunii Bisaya Orientală.

Șase insule din arhipelagul Filipinelor au fost lovite vineri de taifunul Haiyan, considerat a fi cel mai violent, din acest an, din lume și unul dintre cele mai puternice care au atins uscatul, de la începerea observării știinţifice. Nu mai puţin de 4 milioane de persoane trăiesc în zonele prin care a trecut taifunului, au informat surse guvernamentale filipineze.

În fiecare an, circa 20 de furtuni puternice sau taifunuri lovesc arhipelagul filipinez, în perioada iunie-octombrie. Defavorizaţi de geografie și de sărăcia locuitorilor, filipinezii au făcut eforturi ample pentru a diminua pe cât posibil daunele produse de furtuni, însă distrugerile și pierderile de vieţi încă persistă. Insulele Filipine se găsesc în nord-vestul Oceanului Pacific, chiar în calea celui mai mare generator de taifunuri, la nivel mondial, după cum apreciază meteorologi. Localizat în „Cercul de Foc" al Pacificului, arhipelagul este deseori și victima cutremurelor.

Cel mai puternic taifun care a lovit până acum insulele Filipine a fost Durian, care s-a manifestat în noiembrie 2006 și, potrivit Organizaţiei Mondiale de Meteorologie, a cuprins rafale de vânt susţinute, de până la 225km/oră.

Profesorul Adam Sobel, membru al Observatorului Lamont-Doherty din cadrul Universităţi americane Columbia și Fu Foundation School of Engineering and Applied Sciences studiază fenomenele atmosferice extreme și riscurile pe care le presupun acestea pentru societate. Într-un material publicat pe CNN, el argumentează că, în ultimul secol, pagubele produse de furtunile tropicale au crescut exponenţial. „Însă, esenţial, această creștere poate fi atribuită mai degrabă dezvoltării zonelor de coastă, care sunt cel mai vulnerabile, decât unor schimbări în ceea ce privește furtunile în sine. Populaţia Fililinelor, deja numeroasă în zonele de coastă vulnerabile, s-a dublat în ultimii 30 de ani", notează expertul.

Aceasta nu exclude însă gravitatea avertizărilor făcute de specialiștii în schimbări climatice, care se așteaptă, spune Sobel, ca furtunile tropicale de tip ciclonic să devină tot mai puternice pe măsură se climatul se încălzește la nivel global.