Clinicile de fertilitate caută metode pentru a ajuta cuplurile de același sex să aibă copii

50

Sarah Marshal și Maggie Leight care formează un cuplu de lesbiene din New York au povestit cum au contribuit împreună pentru a deveni părinţi, folosind o nouă metodă care le-a permis ambelor femei să participe, din punct de vedere biologic, la procreerea fiicei lor, Graham, notează Associated Press.

O nouă metodă de feritilizare in vitro permite cuplurilor homosexuale să participe biologic la conceperea unui copil, informează Associated Press.

Sarah Marshal și Maggie Leight care formează un cuplu de lesbiene din New York au povestit presei cum au contribuit împreună la conceperea unui copil, recurgând la metoda „celor două mame", oferită de clinicile de fertilitate, în care uneia dintre partenere i-a fost implantat un mix obţinut din ovulele celeilalte partenere și sperma unui donator.

Metoda „celor două mame" este destul de costisitoare. Cuplul Marshal-Leight a cheltuit aproape 100.000 de dolari pe încercări eșuate de fertilizare în vitro, în condiţiile în care preţul unei fertilizări în vitro poate ajunge chiar și la 20.000 de dolari.

Dr. Alan Copperman, directorul medical al Reproductive Medicine Associates, care utilizează această procedură, a detaliat 18 astfel de intervenţii, în cadrul unei conferinţe din Boston, în care au fost prezentate mai multe studii despre facilitarea procreării în rândul cuplurilor homosexuale.

Legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex a favorizat creșterea numărului de intervenţii pentru procreere în cadrul acestor familii. În Ontario, unde căsătoriile între homosexuali și lesbiene au fost legalizate în 2003, tot mai multe cupluri de lesbiene au apelat la serviciile oferite de clinicile de fertilitate, arată un studiu canadian. Cercetătorii de la Centrul de Fertilitate CreATe și de la Universitatea din Toronto au observat că procentul femeilor care au apelat la serviciile centrului de donare a spermei a cresut de la 15% înainte de legalizarea căsătoriilor gay în 2003, la 20% după această decizie. Ei au ajuns la această concluzie după ce au analizat bazele de date ale pacienţilor din ultimii 17 ani. De asemenea, dacă înainte de 2003, în jur de 133 de unităţi de spermă donată erau folosite în cazul cuplurilor de același sex, numărul unităţilor a crescut după legalizarea căsătoriilor gay, la circa 561.

Și în SUA există „o mai mare conștientizare și acceptare" în ceea ce privește cuplurile de același sex, punctează dr. Roger Good, director executiv la HRC Fertility care are nouă clinici în California de Sud. Numai în ultimul an, circa 65 de lesbiene și 275 de homosexuali sau cupluri homosexuale au trecut pragul clinicilor sale.