Marea Britanie vrea oficializarea relaţiilor gay în biserici

249

Autorităţile britanice vor să modifice legea pentru a le permite cuplurilor de acelaşi sex să beneficieze de ceremonii oficiate în biserici, la fel ca în cazul cuplurilor heterosexuale. Ceremoniile de încheiere a parteneriatelor civile între homosexuali vor include, pentru prima dată, elemente religioase.

Reforma legilor cu privire la căsătorie ar putea să aducă şi o modificare a definiţiei oficiale a căsătoriei. Astfel, căsătoria nu va mai fi definită strict ca o uniune între două persoane de sex opus, ci ar putea să includă şi relaţia a două persoane de acelaşi sex.

„Guvernul se gândeşte, în prezent, care ar trebui să fie pasul următor pentru parteneriatele civile, inclusiv modul în care unele organizaţii religioase ar putea să le permită cuplurilor de acelaşi sex să îşi oficializeze relaţia într-un cadru religios, dacă doresc acest lucru", a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului.

Se aşteaptă ca viitoarea decizie cu privire la modificările legislative să primească un sprijin puternic din partea activiştilor pentru drepturile comunităţii gay, dar să întâmpine şi o opoziţie puternică din partea bisericilor şi a grupărilor conservatoare, notează AFP.

Michael Hutchinson a declarat din partea quakerilor din Marea Britanie că acesta este un pas important şi că îşi exprimă dorinţa ca, în cele din urmă, căsătoriile între persoane de acelaşi sex să fie legalizate, notează telegraph.co.uk.

Biserica Anglicană a anunţat deja că nu va permite ca locaşurile sale de cult să fie folosite pentru încheierea parteneriatelor civile între homosexuali. John Sentamu, Arhiepiscopul de York şi al doilea om în ierarhia Bisericii Anglicane, a avertizat autorităţile să nu încerce să forţeze mâna clericilor în sensul de a-i obliga să oficieze ceremonii religioase pentru cuplurile homosexuale.

„Trăiesc într-o democraţie liberală şi vreau egalitate pentru toată lumea. Nu pot să le spun quakerilor să n-o facă [să nu oficieze ceremonii de parteneriat civil, n.r.]. Şi nici nu vreau ca altcineva să îmi spună că Biserica Anglicană ar trebui să o facă sau că Biserica Romano-Catolică ar trebui să oficieze astfel de ceremonii, pentru că asta nu este, până la urmă, egalitate", a declarat Sentamu.

„Organizarea propriilor probleme este o chestiune internă a bisericilor creştine. Guvernul Maiestăţii Sale nu are de ce să intervină", a declarat Stephen Parkinson, directorul Organizaţiei anglicane Forward in Faith.

Parteneriatele civile între persoane de acelaşi sex au fost legalizate în Marea Britanie în urmă cu 6 ani, în decembrie 2005. Ceremoniile de încheiere a parteneriatelor civile nu pot să includă, în prezent, imnuri religioase şi lecturi din Biblie, notează Reuters.

Biroul Naţional de Statistică din Marea Britanie susţine că, în mai 2010, avea înregistrate peste 26.000 de parteneriate civile.

Căsătoriile homosexuale au fost legalizate, în 2010, în Portugalia, Argentina şi Islanda. În Mexic au fost legalizate în anul 2009.

„Nu e un secret pentru nimeni că relaţiile homosexuale sunt condamnate de Biblie ca fiind păcat. (…) În faţa unor politicieni care adoptă pe bandă rulantă legi prohomosexualitate, a unor Biserici care se văd neputincioase în faţa presiunii sociale şi a unei societăţi care trece cu vederea hibe catastrofale ale stilului de viaţă gay, Biblia îi rămâne creştinului drept singura autoritate care nu negociază în această privinţă", scrie Christian Sălcianu în articolul „Homosexualitatea – o provocare frontală", din ediţia lunii februarie a revistei Semnele timpului.