Statul New York a aprobat căsătoriile gay

29

Guvernatorul statului New York a semnat sâmbătă legea prin care pe teritoriul statului sunt aprobate căsătoriile între persoanele gay.

În votul de vineri seara senatul statului a aprobat propunerea legislativă, statul New York devenind cel de-al șaselea stat american care legalizează căsătoriile între persoane homosexuale. Premiera constă în faptul că este primul senat controlat de republicani care votează o astfel de lege. Votul a fost obţinut cu scorul de 33-29, NY fiind cel mai populat stat american.

Guvernatorul Andrew Cuomo a afirmat că decizia va permite cuplurilor să se căsătorească și va acorda „sute de alte beneficii și protecţii care deocamdată sunt limitate numai cuplurilor cu membri de sex opus." Primarul metropolei New York, Michael Bloomberg, a apreciat votul considerându-l „un triumf istoric pentru egalitate și libertate". Conform legii, cuplurile se vor putea căsători legal peste 30 de zile.

Arhiepiscopul statului și șapte alţi episcopi au semnat un document prin care își manifestă dezacordul. „Ne temem că atât căsătoria cât și familia vor fi subminate de această tragică încumetare a guvernului care trece o lege prin care se încearcă redefinirea unor pietre de temelie ale civilizaţiei."

Căsătoriile între persoane homosexuale pot avea loc pe teritoriul SUA în cinci state: Massachusetts (2003), Connecticut (2008), Iowa (2009), Vermont (2009), New Hampshire (2010) și District of Columbia (2009).